Peter Handzuš Rôzne

V Malej Studenej doline spadla lavína. Turisti sa svojpomocne vyhrabali po pár minútach

Skupina výletníkov mala v sobotu popoludní v Malej Studenej doline vo Vysokých Tatrách veľké šťastie. Pred Veľkým hangom spadla lavína z Jazernej steny a zasypala štyroch z nich čiastočne a jedného úplne.

Ilustračný obrázok k článku V Malej Studenej doline spadla lavína. Turisti sa svojpomocne vyhrabali po pár minútach
Zdroj: TASR

Päťčlenná skupina záchranárov z Oblastného strediska Vysoké Tatry okamžite vyrazila pomocou snežných skútrov na miesto pádu lavíny. Niekoľko minút po jej spadnutí sa čiastočne zasypaným turistom podarilo svojpomocne vyhrabať a následne nájsť a vyhrabať aj celkom zasypaného kolegu.

Nikto podľa HZS neutrpel závažné poranenia a česko-slovenská skupina turistov sa rozhodla pomaly zostupovať na Zamkovského chatu. So záchranármi sa stretli nad hranicou lesa. Zasypanému turistovi horskí záchranári poskytli zdravotnú starostlivosť, a keďže neutrpel žiadne vážne zranenia, ostal na vlastnú žiadosť na Zamkovského chate, kde bola skupina turistov ubytovaná.

Po silnom snežení sa podmienky vo vysokohorskom teréne rýchlo menia, preto HZS upozorňuje na zvýšené lavínové nebezpečenstvo, ktoré sa zvýšilo na 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Najaktuálnejšie informácie ohľadom lavínovej situácie sú na internetových stránkach HZS.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM