Martin Sýkora Samospráva

V meste chcú stavať rodinné domy: Pozemky zatiaľ nie sú pripravené

Výstavba a príprava pozemkov pre IBV rezonujú vo všetkých podtatranských mestách a obciach. Niektoré sú v procese príprav ďaleko, iné skoro na začiatku.

Ilustračný obrázok k článku V meste chcú stavať rodinné domy: Pozemky zatiaľ nie sú pripravené
Zdroj: TASR

120 pozemkov za 15 rokov

V Spišskej Belej by mali pribudnúť ďalšie rodinné domy, s ich výstavbou by sa podľa primátora mesta Štefana Bieľaka malo začať najskôr v polovici budúceho roka. V meste v posledných mesiacoch evidujú zvýšený záujem o výstavbu rodinných domov, avšak samospráva v súčasnosti nedisponuje stavebnými pozemkami a v dostatočnom množstve ich nevie poskytnúť ani súkromný sektor.

V územnom pláne mesta sú síce podľa Bieľaka určené lokality, zatiaľ však nie sú pripravené na výstavbu. Podľa mesta by sa v najbližšom období mohli začať pripravovať pozemky v troch lokalitách, a to medzi Ulicou SNP a Lipovou ulicou a v dvoch lokalitách v mestskej časti Strážky v oblasti Nad kaštieľom. Podľa jeho ďalších slov samospráva s prípravou individuálnej bytovej výstavby (IBV) skúsenosti má. „Za posledných 15 rokov mesto pripravilo približne 120 stavebných pozemkov. Vzhľadom na opätovne narastajúci záujem je samospráva ochotná pripraviť ďalšie lokality na výstavbu rodinných domov, ale už za iných podmienok, ako tomu bolo v predchádzajúcich rokoch,“ vysvetlil Bieľak.

Zdroj: J&T Real Estate

Urbanistická štúdia a zistenie záujmu

Postup mesta pri príprave pozemkov odsúhlasili poslanci vlani. Ako uviedol primátor, samospráva sa nebráni ani tomu, aby IBV zabezpečil súkromný sektor, avšak mesto chcelo byť koordinátorom prípravy celej výstavby. Podľa neho chce samospráva dať spracovať urbanistickú štúdiu, rovnako osloví všetkých vlastníkov pozemkov v danej lokalite v snahe zistiť, či majú záujem o prípravu IBV na ich pozemku.

„Mesto urobí na svoje náklady verejnú súťaž na výber dodávateľa na vybudovanie inžinierskych sietí a cesty. Až po týchto krokoch sa rozhodne, či v lokalite bude IBV,“ vysvetlil Bieľak.

„Mesto nebude odkupovať pozemky od súkromníkov, na to nemá dostatok financií, v tom spočíva aj rozdiel oproti predchádzajúcim IBV. Mesto scelí všetky pozemky vyhotovením geometrického plánu a zároveň rozparceluje celé územie IBV tak, aby sa vytvorili budúce stavebné pozemky a tiež verejné pozemky na cestu, chodníky a zeleň,“ priblížil primátor. Vlastník pozemkov predá svoj pozemok za takú kúpnu cenu, akú si sám dohodne s kupujúcim. „Mesto nebude financovať výstavbu inžinierskych sietí a miestnej komunikácie z vlastných financií, teda z rozpočtu mesta. Tieto náklady v plnej výške, a to vopred určenej na začiatku výstavby IBV, budú znášať budúci stavebníci,“ zdôraznil Bieľak. Samospráva bude na svoje náklady zabezpečovať všetky potrebné vyjadrenia, povolenia a dokumentácie.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM