Peter Handzuš Rôzne

V mestrách a obciach sa začína jarné upratovanie

S príchodom jari sa v mestách a obciach začína jarné upratovanie.

„Samosprávy sú povinné najmenej dvakrát do roka zabezpečiť zber a prepravu objemných odpadov na účely ich zhodnotenia alebo zneškodnenia. Mnohé mestá a obce preto hlavne počas jarného upratovania rozmiestňujú na svojom území veľkoobjemové kontajnery, do ktorých môžu občania uložiť objemný odpad ako napríklad nepotrebný nábytok,“ uviedol hovorca Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák.

Podmienky pre udržiavanie čistoty a zabezpečovanie verejného poriadku stanovujú samosprávy vo všeobecne záväzných nariadeniach. V mestách a obciach je tak napríklad zakázané prášiť koberce, prehozy či záclony z okien a balkónov. Nie je tiež dovolené uskladňovať v obytných zónach materiály a predmety šíriace nepríjemné zápachy. „Mestá a obce môžu pokutovať aj tých, ktorí budú akokoľvek znehodnocovať, poškodzovať alebo ničiť verejnú zeleň, okrasné kríky, kvetinové záhony, prípadne sa rozhodnú vypaľovať trávu alebo suché porasty,“ pripomenul Kaliňák.

V prípade porušenia všeobecne záväzného nariadenia hrozí v blokovom konaní pokuta nielen fyzickým osobám. Až do výšky 6.638 eur môže byť uložená pokuta právnickým osobám.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM