Monika Vengrínová Rôzne

V minulosti sa tešilo veľkej obľube a teraz ho obnovia: V Tatrách štartuje kino pod holým nebom!

Fanúšikov dobrých filmov, čerstvého vzduchu a Tatier zaiste poteší novinka, ktorá do našich veľhôr prichádza počas tohto mesiaca. V minulosti sa letné kino tešilo v Tatrách veľkej obľube, dnes chcú premietanie pod holým nebom Tatranci obnoviť.

Ilustračný obrázok k článku V minulosti sa tešilo veľkej obľube a teraz ho obnovia: V Tatrách štartuje kino pod holým nebom!
Zdroj: TASR

Letné kino v rámci Tatranského kultúrneho leta (TKL) štartuje už tento piatok. Organizátori sa snažia pod tatranským nebom adaptovať večerné premietania filmov, ktoré v iných mestách už roky patria k neodmysliteľnej letnej programovej ponuke. Každý augustový piatok a sobotu, počnúc 7. augustom až do konca mesiaca sú tak naplánované začiatky premietaní na 20.00 hodinu.

Spolu to vyjde v premiérovom ročníku na štyri piatkové predstavenia v Kúpeľoch Nový Smokovec a štyri sobotné v areáli Relax park Jazierko v Tatranskej Lomnici. Nebude chýbať veľké premietacie plátno, s rozmermi tri krát dva metre, s ozvučením a atmosféru dotvoria stánky s občerstvením.

„Filmy sa púšťajú z DVD nosičov a musia spĺňať aj všetky autorské práva, preto sme oslovili oficiálne distribučné spoločnosti a dostali sme zoznam aktuálnych filmov. Výber ostal na našich partneroch, kde hlavnou podmienkou bolo, aby snímky boli dabované v slovenskom alebo českom jazyku, a aby to boli divácky atraktívne tituly,“ prezradil výber filmov, ktoré budú môcť diváci vzhliadnuť.

Premietanie pod holým nebom sa v minulosti tešilo v Tatrách veľkej obľube, či už to bol pred revolúciou Filmový festival pracujúcich (FFP), ale aj v rámci TKL už boli takéto premietania, ktoré si našli divácku obec.

„Mnohí dodnes pociťujú nostalgiu za FFP a premietanie v amfiteátri v Starom Smokovci, zanechalo životné zážitky najmä u tých, ktorí v danom veku boli mladí. Verím, že viacerí si vďaka tomuto projektu spomenú na časy, kedy smokovecký amfiteáter praskal vo švíkoch a zišlo sa tam aj okolo 10-tisíc ľudí. Jediný rozdiel je v tom, že to robíme v komornom duchu. Popravde, nie som si istý, či teraz, keď máme rôzne obmedzenia kvôli ochrane prírody alebo výške decibelov zvuku na území národného parku, by sa dal „amfík“ uživiť,“ zhodnotil možnosti Bendík.

Diváci si budú mať určite z čoho vybrať, keďže premietať sa bude česko-slovenská produkcia a chýbať nebudú ani tradičné americké filmy i európska kinematografia.

Program Tatranského kultúrneho leta na tento víkend:

7.8.2015 (piatok)

20:00 h Nový Smokovec – areál Kúpeľov a.s.
VEJŠKA
Film Česko, 2014, 85 min.

8.8.2015 (sobota)

15:00 h – Tatranská Lomnica – altánok v parku
17:30 h – Nový Smokovec – areál Kúpeľov a.s.
MIXTAPE
Koncerty dievčenskej kapely z Rožňavy.

20:00 h Tatranská Lomnica – Relax park Jazierko
12 ROKOV OTROKOM
Film USA/Veľká Británia, 2013, 134 min.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM