Peter Handzuš Krimi

V Mlynickej doline spadla lavína. Osudnou sa stala mladému horolezcovi

Posádka VZZS ATE z Popradu dostala dnes popoludní požiadavku na zásah v Mlynickej doline v oblasti vodopádu Skok, kde spadla lavína a zasypala dvoch ľudí vo veku 20 rokov.

Ilustračný obrázok k článku V Mlynickej doline spadla lavína. Osudnou sa stala mladému horolezcovi
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Horolezec ostal po dopade doskovej lavíny, ktorá dosahovala rozmery 200–300m šírky a rovnako dĺžky, čiastočne zasypaný v jej čele. Bol schopný privolať pomoc, avšak nebol schopný samostatne sa z nánosu snehu vyhrabať a pomocou lavínového prístroja sa snažil lokalizovať kamaráta.

O súčinnosť bola požiadaná VZZS z Popradu, ktorá najskôr vzala na palubu vrtuľníka lekára a záchranára HZS so služobným psom. Po vyložení psovoda na lavíništi sa posádka VZZS vrátila na heliport do Starého Smokovca pre druhého psovoda HZS, ktorý bol rovnako vyložený na mieste nešťastia.

Záchranári pomohli prvému zasypanému dostať sa zo snehového zovretia a zároveň so psami okamžite začali s prehľadávaním lavínišťa.

Kým prvého pacienta prevážala posádka VZZS do Popradskej nemocnice, záchranári HZS prehľadávali nános snehu, a po nájdení druhého postihnutého psom, bol na mieste resuscitovaný. Oživovanie prebiehalo aj na palube vrtuľníka počas prevozu do nemocnice. Aj napriek snahe záchranárov sa pacienta nepodarilo oživiť.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM