Monika Vengrínová Rôzne

V Pieninách začala letná turistická sezóna. Novinkou bude Cesta minerálnych prameňov

Nová letná turistická sezóna začala v Pieninách po tom, ako v Červenom Kláštore symbolicky odomkli hladinu vody Dunajca. A i napriek nepriaznivému počasiu sa našli odvážlivci, ktorí sa vydali na splav rieky na pltiach.

Ilustračný obrázok k článku V Pieninách začala letná turistická sezóna. Novinkou bude Cesta minerálnych prameňov
Zdroj: Webnoviny.sk

Oblasť severného Spiša a Pienin patrí podľa výkonného riaditeľa Oblastnej organizácie cestovného ruchu Severný Spiš – Pieniny Aleša Solára k najatraktívnejším regiónom na Slovensku. Zámerom organizácie je vytvorenie značky Najzdravší región Slovenska.

A i keď mnohí návštevníci vnímajú región Pienin a severného Spiša ako jednodňovú destináciu, podľa Solára región má dostatok zaujímavostí, ktoré dokážu prilákať a udržať návštevníkov aj viac dní. Vlani sa tu medziročne zvýšil počet ubytovaných návštevníkov o 18 percent na takmer 38 000. Viac prišlo domácich, ale najmä zahraničných turistov. Spomedzi zahraničných pribudlo najviac poľských návštevníkov.

Budovanie značky Najzdravší región Slovenska

Čo sa týka hlavných atrakcií regiónu, ku ktorým patria Kúpele Vyšné Ružbachy, Ľubovniansky hrad či Červený Kláštor spolu so splavom Dunajca, tu zaznamenala vlani oblastná organizácia takmer 160-tisíc jednodňových návštevníkov. Nárast počtu návštevníkov je podľa Solára aj výsledkom aktivít oblastnej organizácie cestovného ruchu a spolupráce jednotlivých subjektov.

V ďalších rokoch chcú členovia oblastnej organizácie prilákať do regiónu viac aktívnych ľudí, seniorov a rodiny s deťmi. Novou ponukou v oblasti cestovného ruchu sú od minulého roka Kúpele Smerdžonka v Červenom Kláštore, kde sa liečia rôzne kožné ochorenia. Len prednedávnom získal Červený Kláštor štatút klimatických kúpeľov, čo by malo podľa Solára prispieť k budovaniu značky Najzdravšieho regiónu Slovenska.

Vznikne projekt Cesta minerálnych prameňov

Tohto roku začnú v regióne s prácami na projekte Cesta minerálnych prameňov. Projekt si vyžiada investíciu vyše 87-tisíc eur, ktoré organizácia získala z programu slovensko-švajčiarskej spolupráce. Na severnom Spiši vznikne turistická trasa, ktorá spojí 12 minerálnych prameňov v 11 obciach Bajerovce, Červený Kláštor, Forbasy, Hniezdne, Hraničné, Lacková, Legnava, Litmanová, Nová Ľubovňa, Sulín a Vyšné Ružbachy.

Pre aktívnych dovolenkárov má región pripravených okolo 200 kilometrov cyklotrás rôznej náročnosti. K najatraktívnejším patria cyklotrasy Prielomom Dunajca, Kráľovská a Pieninská cesta. Zaujímavé sú aj cyklotrasy okolo hradu Ľubovňa, kde majú cyklisti k dispozícii 22 kilometrov vyznačených cyklochodníkov.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM