Peter Handzuš Kultúra

V Podtatranskom múzeu zreštaurovali tri knihy

V minulom roku sa v Podtatranskom múzeu v Poprade podarilo zreštaurovať tri vzácne historické knihy zo začiatku 16. storočia. Ide o dve vydania dvoch dielov Biblie od Nicolaia de Lyra v latinskom jazyku a o jednu právnickú knihu, ktorej autorom je Ei

Profesionálna reštaurátorka Alexandra Šamková z Bratislavy na nich pracovala približne tri mesiace, inokedy jej však reštaurátorská práca takéhoto rozsahu trvá aj pol roka.

** „Išlo o rekonštrukciu troch post inkunábulí, teda kníh z obdobia 1500 – 1550. Jedna bola z roku 1506, ďalšia z roku 1507 a posledná z roku 1517, boli v dosť dezolátnom stave. Tie prvé dve boli polokožené s drevenými doskami a s kovaním, bol tam zničený kožený pokryv, úbytky kože, na jednej knihe chýbala polovica drevených dosiek, tým pádom chýbalo kompletne aj kovanie, na tej druhej boli zachované aspoň dve uzatváracie spony,“** vysvetľuje Šamková. Knižný blok, ktorý bol z ručného papiera, bol v relatívne dobrom stave, ale prvé a posledné zložky boli poškodené. Došlo aj k reštaurovaniu tzv. mokrým spôsobom, čiže sa kúpal papier a dopĺňal sa papierovinou.

** „Najviac poškodený bol ten Sachsenspiegel z roku 1517, lebo tam išlo o preväzbu z 20. storočia, takže sa nezachovala tá pôvodná väzba. Bolo to v čisto plátennej väzbe a celý ten blok bol v dezolátnom stave. Boli tam rôzne prelepy, ktoré zasahovali aj cez text,“** doplnila Šamková. Bolo teda nutné vykúpať celý papier, odstrániť staré prelepy a pomocou papieroviny a japonského papiera spevniť knihu a zároveň doplniť chýbajúci papier.

V historickej knižnici Podtatranského múzea v Poprade majú ešte deväť historických kníh, ktoré sú zaradené medzi historické knižničné dokumenty a čaká ich rekonštrukcia. Dnes v poobedňajších hodinách samotná autorka v Podtatranskom múzeu v Poprade odprezentovala prvé tri zreštaurované knihy, priebeh ich reštaurovania i jeho výsledky. Verejnosť si mohla knihy aj naživo pozrieť.

Text + Foto: TASR

muzeum_knihy
7
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM