Monika Vengrínová Rôzne

V Poprade funguje nielen psí útulok, ale aj dobrovoľníci: I týmto zvieratkám hľadajú nový domov FOTO

Dôkazom, že aj v Poprade je dosť ľudí s veľkým srdcom, ktorým život zvierat nie je ľahostajný, je občianske združenie Cesta za domovom. Jeho členovia spočiatku pracovali ako dobrovoľníci v mestskom útulku, dnes sa však venujú zvieratám na vlastnú päsť. Pomocnú ruku môže podať každý.

Ilustračný obrázok k článku V Poprade funguje nielen psí útulok, ale aj dobrovoľníci: I týmto zvieratkám hľadajú nový domov FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Začínali ako dobrovoľníci v mestskom útulku pre zvieratá v Poprade, kde umiestnili niekoľko desiatok psíkov do nových domovov, zakúpili psom na zimu nové zateplené búdy a všetkých obyvateľov psieho útulku vykastrovali. Aktuálne však museli s útulkom spoluprácu ukončiť a tak sa túlavým zvieratám venujú pod hlavičkou OZ Cesta za domovom.

Fungujú len prostredníctvom dočasných opatier

„Momentálne sme piati, plne aktívni členovia, ktorí sa tomu venujú každý deň. Máme však i niekoľko desiatok dobrovoľníkov, ktorí nám pomáhajú rôznou formou, či už dočasnou opaterou, prevozom na veterinu, starostlivosťou o zvieratá a pod.,“ vysvetlila predsedníčka združenia Lenka Zolnierčíková s tým, že sa venujú záchrane zvierat z Popradu a okolia.

OZ nedisponuje žiadnym pozemkom ani útulkom, funguje len formou dočasných opatier. To znamená, že psíka, šteniatko alebo mačiatko si k sebe domov vezmú ľudia s dobrým srdcom a starajú sa oň do doby, kým sa preň nenájde nový domov. Zvieratko ide do dočasnej opatery s potrebným príslušenstvom a veterinárne ošetrené.

„Veterinu aj krmivo zabezpečíme, na dočaskárovi je len sa o zvieratko s láskou starať. Z niektorých dočasných opatier sú nakoniec rovno nové domovy,“ uviedla Lenka s tým, že od vzniku OZ sa im už podarilo adoptovať približne štyridsať psov z mestského útulku a okolo šesťdesiat priamo z občianskeho združenia, a to nielen na Slovensko, ale i do rodín v Česku a v Nemecku.

Do rodín odchádzajú kastrované

Domovy si členovia združenia veľmi dôkladne overujú, zviera totiž nedajú do hocijakých podmienok. Jedna zo základných napríklad je, v prípade adopcie šteniatka alebo mačiatka, dať ho do jedného roka od adopcie vykastrovať. V prípade, ak ide o dospelé zvieratá, tie už odchádzajú do nových rodín kastrované.

„Kastrácia je najlepšie možné riešenie zníženia počtu túlavých zvierat, ale taktiež je to veľmi dôležité zo zdravotnej stránky. Kastrácia zvieraťa okolo jedného roka (fenky po prvom háraní) je to najlepšie rozhodnutie, aké môžete pre seba a svoje zviera urobiť. V dospelosti zvieratá trpia na rôzne nádory maternice, semenníkov, pseudogravidity a pod. Týmto ich od týchto problémov ušetrite,“ objasnila predsedníčka OZ.

Podľa jej slov je však v dnešnej dobe zaužívaná myšlienka, že každá fenka musí mať aspoň raz v živote šteniatka. „To je naozaj najväčší nezmysel, aký mohol vzniknúť,“ povedala a dodala, že takýmto spôsobom sú potom šteniatka rozdané kadekomu a po dosiahnutí dospelosti sa aj tie nekontrolovateľne množia alebo sú umiestnené do preplnených útulkov, či vyhodené v lese alebo pri osadách.

Na nový domov čaká cca 60 psov a mačiek

V starostlivosti členov OZ a v dočasných opaterách momentálne na nový domov čaká približne šesťdesiat psíkov a mačiek. Združenie môže fungovať len vďaka ľuďom, ktorí mu pomáhajú finančne, materiálne či formou dočasných opatier.

„Z materiálnej pomoci potrebujeme neustále granulky a konzervy s minimálne 50% mäsa, obojky, vodítka, popruhy, savé podložky pre šteniatka, hračky, deky a pod. Finančné dary využívame na veterinárnu starostlivosť našich zverencov. Ďakujeme za akúkoľvek pomoc,“ dodala Lenka s tým, že najväčšou pomocou sú pre nich ľudia, ktorí si psíkov, šteniatka alebo mačiatka môžu zobrať domov do dočasnej opatery alebo si ich adoptovať.

Aktuálne OZ hľadá i vhodné priestory alebo pozemok či areál v Poprade, na vybudovanie azylu pre zvieratá, nakoľko to kapacitne nezvládajú. „Ak by sa našiel niekto ochotný, sponzor, dobrodinec, čo by nám vedel lacno prenajať alebo predať takýto priestor, budeme radi,“ uzavrela predsedníčka OZ Cesta za domovom.

Akúkoľvek pomoc môžete ponúknuť na adrese info@cestazadomovom.sk alebo na facebookovom profile združenia.

Fotky niektorých psov a mačiek na adopciu, si môžete pozrieť v našej fotogalérii.

Čítajte aj:

Popradskí dobrovoľníci prišli s riešením: Takto si chcú poradiť s túlavými mačkami na sídliskách…

Príšerné podmienky života zvierat v rómskej osade: Snímky, z ktorých vám pukne srdce

Psíky a mačičky z Popradu, ktoré hľadajú nový milujúci domov
35
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM