Monika Vengrínová Rôzne

V Poprade nederú školské lavice iba mladí... Štúdium práve skončil aj 82-ročný študent

Dávno nemajú dvadsať, chuť ďalej sa vzdelávať však majú stále veľkú. Na štúdium nie je neskoro ani v dôchodkovom veku. Na Univerzitu tretieho veku berú študentov po štyridsiatke. Poniektorí však svojím vekom jednoznačne pútajú pozornosť ešte viac.

Ilustračný obrázok k článku V Poprade nederú školské lavice iba mladí... Štúdium práve skončil aj 82-ročný študent
Zdroj: TASR

Aj v akademickom roku 2014/2015 otvorí Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici v spolupráci s Mestom Poprad svoje brány študentom nad štyridsať v rámci ďalšieho ročníka Univerzity tretieho veku. „Cieľom tejto univerzity je na vysokoškolskej úrovni sprístupniť študujúcim nové poznatky a zručnosti z vedeckých disciplín v priamej nadväznosti na ich životné skúsenosti, záujmy a schopnosti,“ informuje hovorca mesta Poprad Marián Galajda s tým, že študijný program sa otvára v súlade s potrebami a záujmami študujúcich.

Vybrať si môžete z trinástich predmetov a dvoch kurzov

V aktuálne končiacom sa ročníku si svoje obzory rozširovalo spolu 43 študentov, pričom najstarší z nich mal 82 rokov. V ďalšom roku sú podmienky prijatia na štúdium rovnaké, a to je vek nad 40 rokov a stredoškolské vzdelanie ukončené maturitou. V akademickom roku 2014/2015 si študenti 1. ročníka majú možnosť vybrať z týchto študijných programov, ktorými sú Informačné a komunikačné technológie, Právo, Výživa a netradičné formy medicíny, Starostlivosť o telesné zdravie, Psychológia, Astronómia, Dejiny Slovenska techniky, Kresba a maľba, Dejiny výtvarného umenia, Dejiny hudby, Záhradníctvo, Spoločenský a diplomatický protokol alebo Výtvarné umenie – ručné umelecké, pričom študijný program sa otvorí len pri dostatočnom počte záujemcov.

Uchádzači o štúdium môžu súbežne študovať aj dva študijné programy, resp. môžu so študijným odborom absolvovať niektorý z kurzov, a to buď anglický jazyk pre začiatočníkov alebo pokročilých alebo nemecký jazyk, rovnako buď pre začiatočníkov alebo pre pokročilých.

Absolventi môžu pokračovať v nadstavbovom štúdiu

Absolventi štúdia na Univerzite tretieho veku majú možnosť pokračovať v nadstavbovom štúdiu v študijných programoch Výživa a netradičné formy medicíny, Informačné a komunikačné technológie, Dejiny Slovenska, Právo, Psychológia, Kresba a maľba, či Záhradníctvo.

Prihlášky na štúdium sú k dispozícii na Mestskom úrade v Poprade v kancelárii prvého kontaktu a na oddelení školstva, mládeže a športu. Uchádzači o štúdium na Univerzite tretieho veku sa môžu prihlásiť aj telefonicky na tel. č.: 052/71 67 238 alebo e-mailom na: skolstvo@msupoprad.sk alebo utvpoprad@gmail.com. Termín odovzdania prihlášok je najneskôr do 16. septembra 2014.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM