Pavol Krupka Kultúra

Dni európskeho kultúrneho dedičstva 2014 otvoria v našom meste

V dňoch 12. - 21. septembra 2014 budú na Slovensku prebiehať Dni európskeho kultúrneho dedičstva. Otváracie podujatie tohtoročných DEKD sa uskutoční 12. septembra v Poprade. Prezentačný a umelecký program si pripravili aj dve najvýznamnejšie kultúrne inštitúcie v našom meste.

Ilustračný obrázok k článku Dni európskeho kultúrneho dedičstva 2014 otvoria v našom meste
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Dni európskeho kultúrneho dedičstva na Slovensku

Dni európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD) sú významným celoeurópskym podujatím, organizovaným Radou Európy a Európskou komisiou, ktoré upriamuje pozornosť najširšej verejnosti na mimoriadne hodnoty rozmanitého kultúrneho dedičstva v 49 účastníckych štátoch.

Koordinátorom podujatia na Slovensku je Združenie historických miest a obcí SR.

Zámerom združenia je, aby sa počas DEKD umožnilo verejnosti poznávať bohaté kultúrne dedičstvo a otvorili sa aj pamiatky, ktoré sú pre verejnosť väčšinou uzavreté alebo slúžia na iné než kultúrno-poznávacie účely. V bežne navštevovaných pamiatkach, múzeách a galériách sa organizujú špeciálne akcie. Súčasťou DEKD bývajú aj rôzne prednášky, semináre, konferencie, výstavy, mestské slávnosti, koncerty, tvorivé dielne a iné kultúrne podujatia.

Dni európskeho kultúrneho dedičstva v regiónoch bývajú výsledkom dobrej spolupráce obecných samospráv, pracovísk pamiatkových úradov, múzeí, galérií, cirkví, združení a aktívnych občanov. Inšpiratívne podujatia a sprístupnené pamiatky boli v minulých rokoch usporiadané v desiatkach miest po celom Slovensku.

Podujatia v Podtatranskom múzeu a v Tatranskej galérii, prehliadky pamiatok

Podtatranské múzeum v Poprade vo štvrtok otvorí výstavu Reštaurovanie – remeslo alebo umenie? s ukážkami reštaurovaných kníh zo zbierok múzea a v nasledujúcich dňoch sa uskutočnia programy na tému Kniežacia hrobka z Popradu a života v staroveku. Zaujímavosťou budú moderované prehliadky múzea v starovekých kostýmoch.

Popradčania i návštevníci nášho mesta a jeho mestských častí si budú môcť v sobotu pozrieť prehliadky významných sakrálnych pamiatok. „V sobotu dopoludnia budú sprístupnené sakrálne pamiatky v Poprade a v mestských častiach Veľká, Matejovce, Spišská Sobota a Stráže. Mladí sprievodcovia z radov študentov priblížia návštevníkom históriu a hodnoty rímskokatolíckych kostolov, zvoníc a evanjelických chrámov,“ priblížila vedúca Krajského pamiatkového úradu (KPÚ) Prešov – Pracovisko Poprad Iveta Bujnová.

Spolu bude v Poprade sprístupnených 102 nehnuteľných kultúrnych pamiatok so svojimi 130 objektmi a 133 hnuteľných pamiatok s 349 pamiatkovými predmetmi. V porovnaní s inými mestami na Slovensku je to kvantum pamiatok, ktoré môžu návštevníci vidieť. „Určite by si nemali nechať ujsť práve stredoveké areály kostolov, pretože ide o typické spišské dvojlode, ktoré sú unikátne pre toto naše územie,“ zdôraznila Bujnová

Prehliadku historických priestorov pripravia aj viaceré inštitúcie sídliace v popradskej mestskej časti Spišská Sobota, konkrétne Štátny archív Levoča, Podtatranská knižnica, Podtatranské osvetové stredisko a pracovisko KPÚ okrem prehliadky objektu predstaví návštevníkom aj svoju činnosť. „Na nedeľu sú v mestskej časti Spišská Sobota pripravené výnimočné prehliadky meštianskych domov, ktoré slúžia v súčasnosti ako penzióny,“ upozornila Bujnová.

Slávnostné otvorenie DEKD 2014 sa uskutoční v piatok 12. septembra v Poprade v Tatranskej galérii o 14. hodine.

„Opakovane sa stávalo, že toto podujatie sa centralizovalo do väčších miest a už bolo potrebné dostať sa do tých menších. Práve v Poprade sme využili príležitosť, že tu bola zrekonštruovaná technická pamiatka – Tatranská galéria a je tu aj odprezentovaný unikátny archeologický nález Kniežacia hrobka z Popradu v Podtatranskom múzeu. To boli také dva stimuly, ktoré nás viedli centralizovať slávnostné otvorenie práve do Popradu,“ zdôvodnila riaditeľka odboru pamiatok Ministerstva kultúry (MK) SR Elena Jašeková. Podujatie takýchto rozmerov sa v podtatranskej metropole koná vôbec po prvýkrát.

Súčasťou piatkového programu v Tatranskej galérii bude aj udeľovanie výročných cien revue Pamiatky múzeá za rok 2013. Popoludní sa tu uskutoční aj vernisáž výstavy Fotozážitky s pamiatkami 2014. Večerný program je venovaný klasickej hudbe – vystúpi popredný komorný súbor Mucha qartet a gitarová dvojica Slavonic duo.

Návštevníci galérie si môžu pozrieť aj ďalšie špeciálne pri príležitosti DEKD inštalované výstavy Modlitba dreva, Fotozážitky s pamiatkami a Meštiansky dom.

Podrobnosti o programe sa dozviete na stránkach Podtatranského múzea a Tatranskej galérie.

Jednotlivé podujatia nájdete v našom kalendári.

Článok sme aktualizovali s použitím informácií TASR.

Na fotografii: rímskokatolícky Kostol sv. Štefana – kráľa Poprad-Matejovce

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM