Peter Handzuš Futbal

V Poprade padol divácky rekord: FK Poprad zdolal TOP favorita DOXXbet ligy

Futbalisti FK Poprad v sobotu večer privítali v druhom kole DOXXbet ligy a v prvom domácom zápase novej sezóny obrovského favorita. Bol ním exligista ­ VSS Košice. Po prehre v Bardejove visel nad výkonom domácich otáznik a diváci ani len netušili, čo ich čaká.

Ilustračný obrázok k článku V Poprade padol divácky rekord: FK Poprad zdolal TOP favorita DOXXbet ligy
Foto: Radoslav Dudáš / Zdroj: Dnes24.sk

Na tribúnach sedelo vyše 2 000 ľudí vrátane početnej skupiny fanúšikov z metropoly Východu a futbal najmä Popradčanov musel baviť. Modrobieli zdolali Košice 3:0 a vybojovali tak prvé tri body do tabuľky druhej najvyššej súťaže.

Už úvod zápasu naznačil, ako sa to bude vyvíjať. Popradčania sa pustili do súpera bez rešpektu a pár náznakov šancí zaskočilo žltomodrých hostí. Tí znervózneli a po dvoch žltých kartách Kamila Karaša hrali už od 16. minúty oslabení o jedného hráča. Otrasení Košičania spanikárili aj o tri minúty neskôr pred vlastným brankárom a bol to Lazar Dordevič, ktorý poslal hlavou loptu do svojej siete. Vlastný gól domácich nabudil a tí si začali ešte viac veriť. Súpera do veľkých príležitostí nepúšťali a zbierali lopty už pred vlastnou šestnástkou. Vyrážali do rýchlych protiútokov a robili problémy košickej obrane. Odvážne vbehol do šestnástky s loptou René Durkot v 40. minúte a keďže sa ho inak ako faulom zastaviť nedalo, rozhodca nariadil pokutový kop. Loptu si postavil Robo Ujčík a dopravil ju tam, kam bolo potrebné. Polčasový výsledok 2:0 bol viac než nádejný a čakalo sa na odpoveď hostí po prestávke.

V druhom dejstve sa obraz hry príliš nemenil, len popradskí hráči sa už dopredu hnali o čosi menej. Opticky aj dávali viac priestoru na kombinácie hráčom hostí, ale nemalo to pre Košice želaný efekt. Keď v 55. minúte predviedol nádherný prienik a presné zakončenie krížnou strelou Ján Zápotoka, nikto už nepochyboval o tom, že 3:0 je aj proti obrovskému favoritovi dostatočný náskok. Košičania sa snažili, no cez disciplinovanú obranu s modrobielym srdcom to už jednoducho nešlo.
Cenný výsledok potešil popradských priaznivcov a dodal sebavedomie hráčom do ďalších bojov.

Poprad má prvé tri body v novej sezóne. Zápas vyšiel na jednotku domácemu brankárovi Robovi Huszárikovi, ktorý si udržal čisté konto. Veľa šancí likvidovať nemusel, no ak bolo predsa len potrebné zasiahnuť, bez parádneho zákroku by to nešlo. „Už sa ani nepamätám, kedy sme uhrali zápas bez gólu. Veľká vďaka patrí aj fanúšikom, 2 000 ľudí bolo vynikajúcich. Hnali nás dopredu, ale aj Košičania vytvorili vynikajúcu atmosféru. Pomohlo nám vylúčenie súpera i vlastný gól. Udržali sme to a každý jeden hráč podal vynikajúci výkon,“ rozplýval sa po zápase domáci brankár. Potvrdil, že cesta ako hrať o prvú šestku aj po prehre v Bardejove je jasná. „Už aj minulý rok sme sa spoliehali na naše domáce ihrisko a tak sme si uhrali prvú šestku. Musíme zbierať body hlavne takto a je jedno, kto tu príde. Nebáli sme sa ani Košíc, aj keď sme vedeli o ich kvalite. Zvládli sme to na výbornú,“ zdôraznil. Na konci prvého polčasu už za stavu 2:0 predviedol Huszárik hviezdny zákrok, keď sa natiahol ako len mohol, aby vyškriabal na roh strelu Milana Dimuna. Túto dôležitú situáciu videl takto: „Urobili sme chybu pri rohovom kope a poľavili sme v koncentrácii. Dlho som tú loptu sledoval, letela až na zadnú. Stál som tam a hodil som sa správnym smerom. Bol to veľmi dôležitý zákrok za stavu 2:0 a chlapci hrali vynikajúco aj naďalej.“

Robo Huszárik má medzi troma žrďami rovnocennú konkurenciu. Na lavičke ho zatiaľ len istí Ján Malec a tréner Popradu má hneď od úvodu sezóny vždy dilemu, koho poslať do brány. V prvých dvoch kolách dal teda prednosť Huszárikovi a zrejme urobil dobre. „Je tam rivalita a budem musieť chytať bez chyby, aby som sa v bráne udržal. Tréner určil mňa, ale sú na nás tlaky. Som rád, že mi to vyšlo a budem sa snažiť čo najdlhšie ostať v bráne,“ zdôveril sa zatiaľ brankár číslo jedna.

„Nepochybujem o tom, že svoje miesto v bráne by si zastal aj Jano Malec. Na tréningu pred prvým kolom som obom povedal, že nemám žiadnu indíciu, na základe ktorej by som rozhodol, kto ide do brány. Vtedy platí to, že do brány ide ten, s ktorým dlhšie robím. Nedalo sa pomýliť, ale treba povedať, že Robo dnes podržal mužstvo v dvoch ťažkých situáciách, keď sa zápas mohol otáčať,“ uviedol po zápase tréner FK Poprad Vladimír Lajčák a víťazstvo svojho tímu hodnotil takto: „Už od utorka sme sa na Košice pripravovali. Je to sviatok, keď takéto mužstvo k nám príde hrať. Boli sme sa pozrieť na ich zápas a videli sme, že majú problémy zo zhustenou obranou. Na tom sme postavili taktiku. Zo začiatku nám to vychádzalo a brali sme im lopty, aj keď tie protiútoky nevychádzali. Pomohol nám šťastný gól a vylúčenie súperovho hráča. Bol to pre nás priaznivý vývoj a myslím si, že vďaka disciplíne a bojovnosti našich hráčov sme hrali dobrý zápas. Zápotokov gól bol rozhodujúci a bol šľahačkou na jahodách. Naši hráči sa aj trochu zľakli víťazstva s takýmto súperom a zbytočne mu odovzdávali lopty, ale nečudujem sa. Košice sú absolútny favorit a to, čo dosiahol Marek Fabuľa v minulej sezóne nikto nedoceňuje. Odišli mu najkvalitnejší hráči a on dokázal uhrať šieste miesto. Košice majú kvalitu, ale budú sa musieť pripraviť na to, že súperi proti nim podajú 150 percentný výkon a zavrú im priestor. Odohrali sme veľmi dobrý zápas. Šťastie praje tým, ktorí oň bojujú a dnes prialo nám.“

Tréner VSS Košice Marek Fabuľa svoje mužstvo po víťazstve v prvom kole na ihrisku v Poprade nespoznával. „O zápase sa rozhodlo v prvom polčase, kde sme svojimi chybami darovali víťazstvo domácim. V druhom polčase oduševnený výkon Popradu stačil na to, aby bol šťastnejší. Musím mu len zablahoželať, lebo dal tri góly a to je veľa. Z nášho pohľadu je to veľká facka, ktorá nám ale môže pomôcť. Súťaž je len na začiatku a my sme na moje prekvapenie urobili až príliš veľa hrubých individuálnych chýb. Toto sa nemôže stávať. Sme sklamaní z výsledku, ale poučili sme sa a sme o to silnejší. Takýto zápas nás určite posunie dopredu. Na záver chcem poďakovať našim vynikajúcim divákom, ktorí cestovali za nami a vytvorili na štadióne fantastickú kulisu,“ povedal.

FK Poprad – FC VSS Košice 3:0 (2:0)
Góly: 19´Dordevič (VSS) vlastný, 40´ Ujčík (11m), 55´ Zápotoka
2174 divákov (rekord)

FK Poprad: Huszárik, Jurčo, Tropp, Bendík, Zápotoka, Streňo, Ujčík, Palutka, Durkot, Lukáč, Ferenc, striedačka: Biskup, Šuľa, Bilas, Rams, Gallovič, Malec
FC VSS Košice: Stijakovič, Huk, Dimun, Šinglár, Dordevič, Pavúk, Tóth, Gáll, Viazanko, Karaš, Bukata, striedačka: Leško, Jonec, Kubík, Trebuňák, Hovančík, Haskič, Kuzma

Zdroj: FK Poprad

FK Poprad - FC VSS Košice 3:0
28
Galéria
Foto: Radoslav Dudáš / Zdroj: Dnes24.sk
FK Poprad - FC VSS Košice 3:0
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM