Martin Sýkora Samospráva

V Poprade sa bude kastrovať: Mesto pripravilo kastračný program pre túlavé mačky

Pod Tatrami máme problém s túlavými mačkami. Dôvodom je ich premnoženie spôsobené vhodnými podmienkami, vrátane prikrmovania zo strany niektorých obyvateľov.

Ilustračný obrázok k článku V Poprade sa bude kastrovať: Mesto pripravilo kastračný program pre túlavé mačky
Zdroj: TASR

Premnožené mačky z ulice

Snahy zakázať kŕmenie prostredníctvom VZN sa ukázali ako neúčinné a nevymáhateľné. Premnožené mačky predstavujú možné zdravotné riziko aj pre obyvateľov, keďže dokážu prenášať ochorenia prenosné na človeka. Preto samospráva pripravila reguláciu populácie túlavých mačiek prostredníctvom kastračného programu. “V spolupráci s veterinárnym pripravujeme opatrenia na zabránenie premnoženiu tzv. ferálnych alebo pouličných mačiek, ktorých domovom a prirodzeným prostredím je ulica. Takéto mačky by sa nemali vyháňať z prirodzených skrýš pri obydliach, keďže tam majú svoje miesto a zbavujú okolie škodcov. Na základe odporúčania Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Poprad preto mesto zabezpečí odchyt, kastráciu a návrat mačiek do pôvodného prostredia,” uviedla Iveta Borňáková z MsÚ v Poprade.

Zdroj: TASR

Každá mačka so značkou na uchu

„Kastrovaná mačka nemigruje v prostredí za účelom vyhľadávania partnera a rozmnožovania, čím sa znižuje riziko súbojov medzi mačkami a následných vážnych zranení, ktoré môžu končiť ťažkými infekciami až úhynom, ako takisto sa znižuje aj počet stretov mačiek s autami na ceste, ktoré často končia smrteľne. Kastráciou tak získavame mačku ktorá nie je schopná rozmnožovania. Kastrovaná mačka pevne chráni svoje teritórium a hlavne zdroje potravy, čím vytláča ostatné mačky zo svojho okolia. Rozumne vedenou kastračnou kampaňou sa teda kontroluje populácia mačiek v priestore a znižuje sa množstvo potenciálnych prenášačov parazitárnych a infekčných ochorení z čoho majú zase len úžitok obyvatelia,“ uviedol MVDr. Pavol Duroň.

Cieľom kastračného programu je znížiť počty mačiek v Poprade, najmä však na sídliskách a v blízkosti detských ihrísk,školských zariadení pre deti a mládež a zdravotníckych zariadení. Akcia bude vykonávaná výlučne za asistencie Mestskej polície, ktorá zabezpečí v danej lokalite odchyt mačiek, ich odvoz na kastráciu a vypustenie späť do priestoru, v ktorom boli odchytené. Každá mačka po kastrácii bude označená výstrihom v tvare V na pravom uchu.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM