Peter Handzuš Samospráva

V Poprade sa bude šetriť na platoch: Menej zarobí aj primátor a poslanci

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Poprade na svojom dnešnom zasadnutí schválili zníženie platov a odmien všetkých volených predstaviteľov mesta. Ako prvý sa upravil plat primátora, a to na 3837 €, čo je o 10 % menej oproti jeho doterajšiemu príjmu.

Ilustračný obrázok k článku V Poprade sa bude šetriť na platoch: Menej zarobí aj primátor a poslanci
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Primátor Popradu Anton Danko doteraz zarábal mesačne takmer 4300 €. Tento plat sa vyrátal z priemerného platu domáceho hospodárstva, ktorý bol 786 eur, vynásobený koeficientom podľa počtu obyvateľov mesta 3,19 a následne zvýšený o 53 %. Zákon pritom umožňuje zvýšiť jeho mzdu až o 70 %.

Okrem primátora si svoje odmeny znížilo aj 19 miestnych poslancov, taktiež o 10 %. V ich prípade to znamená, že odmena za účasť na zastupiteľstve, najviac šesťkrát za rok, sa zníži z pôvodných 400 na 360 €. Podobne je to aj v prípade viceprimátorov Adriána Kromku a Štefana Kubíka, ktorým sa ich mesačný príjem zníži tiež o desatinu, rovnako ako hlavnej kontrolórke Zite Kozlárovej.

Poslanci, primátor, viceprimátori i kontrolórka sa tak rozhodli vzhľadom na Memorandum o spolupráci pri uplatňovaní rozpočtovej politiky orientovanej na zabezpečenie finančnej stability verejného sektora na rok 2013, podpísaného medzi vládou a Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS). Cieľom memoranda, ktoré bolo podpísané v októbri, je konsolidácia verejných financií a zabezpečenie zníženia deficitu verejných financií v roku 2013.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM