Monika Vengrínová Rôzne

V Poprade sa pripravte na veľký lejak: Až toľkoto zrážok má u nás spadnúť!

Z neba sa na nás má liať poriadny lejak! Meteorológovia vydali varovanie pred ďalším dažďom, ktorý ma zasiahnuť okres Poprad. Pozrite, kedy sa naň treba pripraviť.

Ilustračný obrázok k článku V Poprade sa pripravte na veľký lejak: Až toľkoto zrážok má u nás spadnúť!
Zdroj: TASR

Počasie v popradskom okrese vyčíňalo už počas noci zo stredy na štvrtok. Primátor Popradu Jozef Švagerko vyhlásil tretí stupeň povodňovej aktivity. Zdá sa však, že búrkam a dažďu ešte nie je koniec. „V okrese Poprad sa ojedinele očakáva výskyt búrok, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 17 – 25 m/s,“ uvádzajú meteorológovia zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu, ktorí vydali výstrahu prvého stupňa pred búrkami na štvrtok od 11:00 do deviatej hodiny večer.

Intenzita sprievodných javov je podľa slov meteorológov v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. „Pri spomínaných búrkach je možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov),“ informuje SHMÚ.

Meteorológovia nás však varujú aj pred naozaj výdatným dažďom. „V okrese Poprad sa miestami očakáva výskyt dažďa s úhrnom zrážok 20 – 40 mm,“ píše sa na stránke SHMÚ. Meteorológovia dokonca vydali výstrahu prvého stupňa pred dažďom, ktorá v našom okrese platí od 21.5.2015 00:00 do 22.5.2015 03:00.

„Tento úhrn zrážok predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danej ročnej dobe a oblasti bežné, ale môžu spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ uvádza ďalej SHMÚ.

Čítajte aj:

Pre silnú búrku na nohách aj hasiči: V Popradskom okrese nastala najhoršia situácia v celom kraji!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM