Rôzne

V Poprade uvidíme pýchu železničnej histórie: Cez mesto bude prechádzať najrýchlejší parný rušeň Albatros!

Na železničnej trase Bratislava- Košice sa preženie pýcha československej železničnej histórie, najrýchlejší parný rušeň Albatros. Jeho hlavným cieľom je košická Rušňopárada 2014. Legendárnym rušňom sa budete môcť odviesť aj vy, vlak totiž zastaví aj v stanici v Poprade.

Ilustračný obrázok k článku V Poprade uvidíme pýchu železničnej histórie: Cez mesto bude prechádzať najrýchlejší parný rušeň Albatros!
Zdroj: TASR

Ide už o 14. ročník podujatia, kedysi známeho pod názvom Prebúdzanie Katky, ktoré organizuje Železničná spoločnosť Slovensko a Občianske združenie Detská železnica Košice. V tomto roku je nosným motívom oslava 130. narodenín najstaršieho prevádzkovaného parného rušňa v strednej Európe – populárnej Katky.

Kedysi patril k najrýchlejším v Európe

„Vo východnej polovici Slovenska môžu cestujúci nastupovať v sobotu 26. apríla ráno, v západnej polovici v piatok podvečer,“ informoval jeden z organizátorov Rušňoparády 2014 Ľubomír Lehotský. Vlak vyrazí na cestu v piatok v noci z Bratislavy a noc aj s ležadlovými vagónmi prečká v Liptovskom Mikuláši. Unikátnu vlakovú súpravu vypravia naprieč Slovenskom pri príležitosti najväčšieho stretnutia železničných nadšencov na východe Slovenska v dňoch 26. a 27. apríla.

„Albatros patrí k najznámejším a najzaujímavejším historickým parným lokomotívam na Slovensku. V súčasnosti sa na trať dostáva zriedka, o to výnimočnejšia je táto jazda. Škodovácky rýchlikový stroj radu 498 patril v minulosti k najrýchlejším v Európe, dosahoval rýchlosť viac ako 140 kilometrov za hodinu,“ predstavil Lehotský rušeň, ktorý spravuje bratislavský Albatros klub.

Do Popradu príde o siedmej

Ďalej dodal, že historická vlaková parná súprava dorazí priamo do centra diania podujatia, do košického rušňového depa Železničnej spoločnosti Slovenska. „Najväčšie stretnutie priaznivcov železničnej nostalgie i moderny na východe Slovenska bude po roku opäť v rušňovom depe v Košiciach. Ide o tradičné rodinné podujatie cielené na predstavenie unikátnych historických lokomotív i moderných vlakov,“ uzavrel.

Historický parný expres Albatros dorazí do Popradu presne o 7:00 a tri minúty na to má z našej stanice odjazd. Cena cestovného v krásnom historickom parnom vlaku je 5 eur dospelí a 3 eurá deti do 15 rokov, 15 eur stojí rodinný lístok pre 2 dospelých + 2 a viac detí, pričom nezáleží na počte vlastných detí.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM