Peter Handzuš Samospráva

V Poprade už nestačí vyhrať výberové konanie. Riaditeľom školy sa aj tak nemusíte stať...

Aktivista Daniel Dudzik z popradskej mestskej časti Matejovce sa obrátil listom na ministra školstva Dušana Čaploviča a požiadal ho o preskúmanie podľa neho neštandardnej situácie. Tá nastala po voľbách riaditeľa Základnej školy s Materskou školou v Poprade - Matejovciach.

Ilustračný obrázok k článku V Poprade už nestačí vyhrať výberové konanie. Riaditeľom školy sa aj tak nemusíte stať...
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

„Podľa môjho úsudku a názoru viacerých kompetentných osôb mal primátor mesta Poprad Anton Danko minimálne porušiť zákon č. 596/2003 Z.z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve. Stať sa tak malo po voľbách v Rade školy, kde aj napriek víťazstvu doterajšej riaditeľky ZŠ s MŠ v Poprade – Matejovciach Márie Dudzikovej, vymenoval primátor Popradu do funkcie riaditeľa tejto školy neúspešného uchádzača o túto funkciu Petra Husára,“ priblížil situáciu Dudzik.

V Poprade už nestačí vyhrať voľby

Podľa neho novovymenovaný riaditeľ školy je politicky spriaznený s primátorom Popradu a je neštandardné, aby bol vymenovaný do funkcie aj napriek tomu, že v slobodných tajných voľbách získal dva hlasy, pričom jeho protikandidátka dostala osem hlasov. Výberové konanie na miesto riaditeľa ZŠ s MŠ na Koperníkovej ulici v Poprade – Matejovciach sa uskutočnilo koncom januára.

„Rada školy na základe volieb a odporúčaní kompetentných osôb podala primátorovi návrh na vymenovanie Dudzikovej do funkcie riaditeľky. Je preto nepochopiteľné, prečo nebol do funkcie riaditeľa školy vymenovaný kandidát, ktorého navrhla Rada školy, keďže podľa vyššie spomínaného zákona návrh Rady školy je pre zriaďovateľa záväzný, ak tento zákon neustanovuje inak,“ dodal Dudzik, ktorý sa zároveň ministra v liste pýta, či platia zákony SR aj pre primátora Popradu. V tejto súvislosti sa už obrátil aj na súd.

Primátor tvrdí, že zákon neporušil

Danko sa k predmetnej veci vyjadril na pondelkovom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Poprade. Vtedy povedal, že si je istý, že on zákon neporušil a o tom, kto má v prípade pravdu, rozhodne súd.

„Vzhľadom na to, že v danej veci je predpoklad súdnej dohry, nebude sa mesto Poprad v tejto chvíli vyjadrovať k detailom, ktoré viedli k rozhodnutiu nevymenovať víťaza výberového konania do funkcie. Samospráva je presvedčená, že postupovala zákonne a je pripravená svoj postup obhájiť, pretože je jej povinnosťou chrániť a zveľaďovať majetok mesta,“ uvádza sa v stanovisku mesta Poprad, ktoré poskytol jeho hovorca Marián Galajda.

Interpeláciu poslankyne MsZ Aleny Madzinovej a reakciu primátora Antona Danka ohľadom vymenovania Petra Husára za riaditeľa ZŠ s MŠ na Koperníkovej ulici v Poprade – Matejovciach si môžete pozrieť vo videu.

V Poprade už nestačí vyhrať výberové konanie. Riaditeľom školy sa stal neúspešný
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM