Martin Sýkora Samospráva

V Poprade už v režime zimnej údržby: Prvý výjazd zaznamenali už v októbri

Cieľom zimnej údržby je v maximálne možnom krátkom časovom úseku zaistiť bezpečnú zjazdnosť mestských komunikácií a schodnosť chodníkov - už to celé…

Ilustračný obrázok k článku V Poprade už v režime zimnej údržby: Prvý výjazd zaznamenali už v októbri
8
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Správa mestských komunikácií Poprad oficiálne vstúpila do režimu zimnej údržby. Príprava na zimnú údržbu začala v mesiaci október prestavbou techniky – inštaláciou nadstavieb sypačov a radlíc, dopĺňaním posypového materiálu. Pre potreby zimnej údržby má už v týchto dňoch SMK v skladoch 140 ton posypovej soli a 250 ton inertného posypového materiálu. Ďalší posypový materiál sa bude v priebehu zimy dovážať priebežne podľa aktuálnych potrieb.

Prvý výjazd zaznamenala Správa mestských komunikácií v Poprade už 5.októbra.

Flotila mechanizmov SMK, ktoré budú ZÚ v meste Poprad zabezpečovať, zahŕňa túto techniku:

  • 4 nákladné posypové vozidlá s radlicami,
  • 4 malé nákladné posypové vozidlá s radlicami,
  • 7 traktorov s radlicami,
  • 1 traktorovú a dve ručné frézy,
  • 3 kolesové nakladače
  • 1 malý univerzálny nakladač.

V prípade potreby má SMK zazmluvnených 2 partnerov na zabezpečenie štandardnej údržby vo Veľkej a v Matejovciach. V prípade extrémnych podmienok sú zabezpečené mechanizmy na výpomoc od 7 ďalších partnerov.

Nástupištia zastávok MHD, schody, lávky cez rieku Poprad, prístupy k prechodom pre chodcov bude v zime udržiavať firma Brantner a. s., Poprad.

SMK Poprad zabezpečuje počas zimy zjazdnosť na 68 km mestských komunikácií a 32 km chodníkov. V Poprade sú však aj cesty I., II. a III.triedy, ktorých zimnú údržbu zabezpečujú iné organizácie – Slovenská správa ciest a Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kra­ja.

*** „Už počas roka sme komunikovali so zástupcami všetkých organizácií tak, aby výsledkom bola kvalitná zimná údržba a spokojní obyvatelia nášho mesta,“*** uviedol primátor Poprad Jozef Švagerko.

„Najväčším problémom pri zimnej údržbe je už tradične statická doprava na sídliskách. Keďže áut je každým rokom viac a parkujú aj na chodníkoch, predovšetkým v nočných hodinách výrazným spôsobom obmedzujú možnosti ich údržby. Chceli by sme preto požiadať najmä vodičov, aby na to pri parkovaní mysleli,“ informoval pre príchodom zimy riaditeľ SMK Peter Fabian.

Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

V zmysle Zákona o pozemných komunikáciách závady v schodnosti chodníkov priľahlých k nehnuteľnosti, ktorá sa nachádza v súvislom zastavanom území a hraničí s cestou alebo miestnou komunikáciou, sú povinní bez prieťahov odstraňovať vlastníci, správcovia alebo užívatelia nehnuteľností, pokiaľ tieto závady vznikli znečistením, poľadovicou alebo snehom.

Aj v tomto roku bude mať Správa mestských komunikácií v Poprade k dispozícii GPS monitoring techniky, ktorý zaviedla v minulom roku. Táto technológia výrazným spôsobom uľahčila a sprehľadnila zimnú údržbu. Je výraznou pomôckou predovšetkým pri operatívnom riešení jednotlivých zásahov počas údržby a rovnako verejnosť má možnosť sledovať pohyb mechanizmov.

Presný rozpis činností a priorít pri starostlivosti o mestské cesty a chodníky definuje Operačný plán pre výkon zimnej údržby mestských komunikácií a chodníkov v meste Poprad na zimné obdobie.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM