Monika Vengrínová Rôzne

V Poprade žije až 131 bezdomovcov: Toto sú lokality, kde na nich môžete najčastejšie naraziť

V priebehu tohto roka mestskí sociálni pracovníci zaevidovali na území nášho mesta 131 ľudí bez strechy nad hlavou. Tretina z nich nepochádza z Popradu, ale z rôznych miest a obcí celého Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku V Poprade žije až 131 bezdomovcov: Toto sú lokality, kde na nich môžete najčastejšie naraziť
Zdroj: Webnoviny.sk

Sociálni pracovníci sociálneho odoru na Mestskom úrade v Poprade monitorujú, ale aj vyhľadávajú bezdomovcov bez ohľadu na pobyt. „Tí sa najčastejšie zdržiavajú na 22. koľaji na železničnej stanici, v lesoch v mestskej časti Kvetnica a v okolí hypermarketov,“ informoval náčelník Mestskej polície v Poprade Jaroslav Marušin.

Ľudia sa sťažujú na zápach, choroby či opitosť

Podľa policajného náčelníka sú bezdomovcami rôzne typy osôb, pričom veľmi často ide o osoby, ktoré si nadmerne „tykajú“ s alkoholom. Aby si ho však zabezpečili, potrebujú získať peniaze. „Z tohto dôvodu môžu páchať rôznu protispoločenskú činnosť. V prevažnej miere ide o priestupky proti majetku, čiže o drobné krádeže v nákupných centrách, príp. krádeže predmetov, ktoré môžu následne speňažiť alebo odniesť do zberných surovín,“ uviedol Marušin s tým, že v mnohých prípadoch peniaze získavajú žobraním. V každom prípade ide podľa jeho slov o malé čiastky nevyhnutné na nákup lacného alkoholu.

Prítomnosťou bezdomovcov v meste mnohí Popradčania nadšení nie sú. Sťažujú sa na zápach, možné šírenie chorôb, celkový zanedbaný vzhľad či opitosť. Podľa Marušina bezdomovci často posedávajú na lavičkách alebo iných miestach, konzumujú alkohol, či vykonávajú biologické potreby, pričom im je jedno, či ide o námestie, detské ihriská, okolie školy alebo kostola.

Pokutu polícia udeliť nemôže

Čo sa však týka postihov, tu je polícia na bezdomovcov krátka. „Všetci priestupcovia sú postihnuteľní v súlade s priestupkovým zákonom, resp. všeobecne záväzným nariadením mesta Poprad, a to uložením pokuty. Avšak v prípade, že je občan bez majetku a bez príjmu, je udeľovanie pokuty proces, ktorým policajt nápravu nezjedná, pretože takýto človek ju jednoducho nezaplatí,“ objasnil Marušin a dodal, že jediné, čo policajt môže spraviť, je upozorniť bezdomovca, zabrániť mu v ďalšej konzumácii alkoholu a prikázať mu, aby po sebe upratal neporiadok.

„Iný postup policajta v súlade s platnou legislatívou nie je možný, hoci slušní obyvatelia sa dožadujú takých zmien v legislatíve, ktoré by polícii umožnili konať efektívnejšie,“ uzavrel náčelník mestskej polície.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM