Peter Handzuš Kultúra

V Poprade znela nezvyčajná hudba. O príchuť Balkánu v kostole sa postarali tamburáši

Zaujímavý hudobný súbor sa predstavil v Poprade. Balkánske tóny priniesol pod Tatry tamburášsky súbor z Tekovských Lužian, kde pôsobí od roku 1954.

Ilustračný obrázok k článku V Poprade znela nezvyčajná hudba. O príchuť Balkánu v kostole sa postarali tamburáši
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

V baptistickom kostole v Poprade – Veľkej spestrilo nedeľu vystúpenie tamburášského súboru z juhu Slovenska. „Po I. svetovej vojne prišla táto hudba aj k nám, do bývalého Československa. Najskôr vznikali súbory v Čechách a potom, po II. svetovej vojne, v roku 1954, aj u nás v Tekovských Lužanoch ,“ povedal o histórii vzniku súboru dirigent Pavel Tóth.

Tamburáš je súbor muzikantov hrajúcich na takzvané bráče. Bráč je hudobný nástroj, ktorý má štyri struny a pochádza z Balkánu. Veľkosti týchto nástrojov sú rôzne. Od polmetrových bráčov pripominajúcich havajské gitary až po veľké nástroje s veľkosťou kontrabasu. Nástroje sú rozdelené až do ôsmich hlasov.

V súčasnosti je už tento druh hudby na ústupe, lebo je problém zohnať nástroje. Nové sú veľmi drahé a tie z päťdesiatych rokov už dosluhujú. Napriek tomu ešte súbor má kde vystupovať. Atmosféru Balkánu prinášajú na podujatia nielen na dolniakoch, ale aj po celom Slovensku a v Čechách.

Nezvyčajnú tamburášsku hudbu si môžete vypočuť v našej videospráve.

Koncert tamburášskeho zboru v Poprade
10
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Koncert tamburášskeho zboru v Poprade
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM