Monika Vengrínová Rôzne

V popradskej nemocnici otvorili špičkové pracovisko: Má prístroj, ktorý je mercedesom vo svojej triede!

Špičkové pracovisko s najlepším RTG prístrojom na Slovensku je zavŕšením procesu budovania urologického oddelenia v popradskej nemocnici, ktoré bolo začaté v roku 2008. Prístroj je špičkou vo svojej triede a nadštandardom v rámci našej krajiny.

Ilustračný obrázok k článku V popradskej nemocnici otvorili špičkové pracovisko: Má prístroj, ktorý je mercedesom vo svojej triede!
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

„Toto pracovisko je srdcom urológie, pretože tá bez röntgenového prístroja nie je kompletná. Je skutočne nevyhnutný k tomu, aby urológia mohla poskytovať služby z hľadiska urologickej diagnostiky i terapie. Sme veľmi radi, že disponujeme týmto špičkovým prístrojom, ktorý, dá sa povedať, nie je úplne bežný ani v ostatných krajinách Európskej únie,“ uviedol primár urologického oddelenia popradskej nemocnice Erik Chorvát.

Ide o zariadenie, ktoré umožňuje štandardnú a kvalitnú liečbu močových kameňov u pacientov, u ktorých ich nie je možné odstrániť iným spôsobom. Špecifikom prístroja je jeho schopnosť zobrazovať celú oblasť od obličiek až po močový mechúr, čo eliminuje dobu žiarenia. To je výhodou ako pre pacienta, tak i pre personál.

Staroslivosť pre cca dvestotisíc ľudí

„Vieme tu, samozrejme robiť aj endoskopické operácie prostaty, či endoskopické operácie nádorov močového mechúra, pričom na centrálnych operačných sálach sa už budú robiť len klasické operácie, pri ktorých sa pacient otvára,“ objasnil Chorvát s tým, že prístroj vie sám, podľa typu konštitúcie pacienta zhodnotiť, akú dávku žiarenia potrebuje na to, aby sa dosiahol kvalitný obraz.

Moderná urológia tak prináša kvalitnú a kompletnú urologickú starostlivosť pre spádovú oblasť približne dvestotisíc obyvateľov z okresov Poprad a Kežmarok. Pracovisko je však otvorené a schopné prijať akéhokoľvek pacienta, ktorý si ho vyberie, pričom všetky vyšetrenia a zákroky sú plne hradené zdravotnou poisťovňou. Okrem toho, popradské urologické oddelenie poskytuje i nepretržitú dvadsaťštyriho­dinovú pohotovostnú službu.

Prístroj je mercedesom vo svojej triede

Denná kapacita pracoviska je pri vyšetrovacích metódach do dvadsať pacientov, pri liečebných metódach, kde si operácie kameňov vyžadujú čas od jednej do štyroch hodín u jedného pacienta, sú to približne traja až štyria pacienti za deň.

„Prístroj, ktorý je mercedesom vo svojej triede a nadštandardom v rámci Slovenska, bol zakúpený vo výške 437 tisíc eur a stavebná časť projektu stála 106 tisíc eur. Všetko bolo financované z vlastných zdrojov nemocnice,“ dodal riaditeľ Nemocnice Poprad Jozef Tekáč.

Otvorenie urologického RTG pracoviska
39
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM