Peter Handzuš Rôzne

V Prešove otvorili obchvat

Nábrežná komunikácia je oddnes prejazdná v plnom profile.

Približne 1,3-kilometrový úsek Nábrežnej komunikácie v Prešove, ktorej výstavbu realizuje Slovenská správa ciest (SSC), je oddnes prejazdný v plnom profile. Vedúca organizačno-správneho odboru SSC Iveta Fedorová informovala TASR, že cestu dnes odovzdali do užívania, v priebehu niekoľkých dní však dôjde k zmene organizácie dopravy a prednosti v jazde na troch priľahlých križovatkách.

Fedorová uviedla, že stavebné náklady na túto cestu predstavujú približne 9,5 milióna eur bez DPH. Ide o štvorpruhovú komunikáciu v dĺžke 1,3 kilometra, kde sa zároveň po oboch stranách vybudovalo 1322 metrov protihlukových sti­en.

Polícia upozorňuje, že v nedeľu (22.5.) dôjde k realizácii nového dopravného vodorovného i zvislého značenia. Ako informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Daniel Džobanik, zmena značenia sa bude týkať križovatiek: ul. Škultétyho – ul. 17.novembra, ul. Obrancov mieru – Nábrežná a križovatka ulíc Požiarnická – 17.novembra. Okrem toho dôjde aj k zmenám označenia hlavných a vedľajších ciest.

Polícia žiada vodičov, ale i ďalších účastníkov cestnej premávky, aby v spomínaných úsekoch zvýšili opatrnosť, pozorne sledovali nové dopravné značenie a vyhli sa tak možným dopravným kolíziám. Džobanik zdôraznil, že v prvých dňoch budú na plynulosť cestnej premávky na križovatkách dohliadať aj policajné hliadky.
Budovanie Nábrežnej komunikácie sa začalo v roku 1999. Prvý približne 600-metrový úsek bol stavebne zrealizovaný a uvedený do užívania v roku 2006. S výstavbou ďalšieho v dĺžke takmer 400 metrov sa začalo v roku 2008.

Spustenie prác na strednom úseku bolo podmienené uvoľnením domu rodiny Drutarovských, ktorá nesúhlasila s náhradou a odmietla sa vysťahovať. Nakoniec sa majiteľ dohodol so SSC i mestom Prešov na finančnej sume a z domu sa v októbri 2009 vysťahovali, čo umožnilo dokončiť stredný úsek komunikácie.

Fedorová uviedla, že rozdelenie stavby na tri samostatné úseky vyvolalo množstvo technických a technologických komplikácií, ktoré bolo potrebné riešiť počas realizácie stavby. Išlo nielen o preložky vyvolaných investícií, ale aj realizáciu hlavných stavebných objektov.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM