Monika Vengrínová Rôzne

V príšernom počasí sa vybrali na túru: Nezodpovedné rozhodnutie stálo skialpinistu život

Napriek víchrici, silnému sneženiu a výstrahe najvyššieho stupňa sa vybrala skupina piatich skialpinistov, vrátane horského vodcu, na túru do Vysokých Tatier. Strhli lavínu, ktorá zasypala dvoch z nich. Jeden turista neprežil.

Ilustračný obrázok k článku V príšernom počasí sa vybrali na túru: Nezodpovedné rozhodnutie stálo skialpinistu život
Zdroj: TASR

Skupina piatich českých turistov, vrátane horského vodcu, podcenila, či možno ignorovala počasie a vybrala sa v sobotu ráno z Popradského plesa cez Železnú bránu, Gerlachovské spády a Prielom až na Zbojnícku chatu. „Stalo sa to tesne pred Zbojníckou chatou. Tým, že boli naozaj zlé poveternostné podmienky, túra určite nebola volená správne. Pri lavíne jedného skialpinistu zasypalo čiastočne, druhého celkom. Našli ho až vďaka lavínovému vyhľadávaču, jeho stav však nebol veľmi dobrý,“ informoval šéf Horskej záchrannej služby (HZS) Jozef Janiga.

Počasie na horách je stonásobne horšie, ako dole

Pri záchrane požiadala HZS o pomoc skupinu horolezcov, ktorá sa nachádzala na Zbojníckej chate, aby pomohli urýchliť záchranu. Tí išli zranenému na pomoc. Po tom, čo ho našli, snažili sa ho transportovať na saniach. Pre naozaj zlé počasie a tmu sa im však nepodarilo trafiť na chatu a tak ho včas dopraviť. „Počas transportu a po dlhšom blúdení zranený skialpinista podľahol zraneniam. Keďže sami pomáhajúci horolezci bojovali o svoj život, nechali ho na mieste a vrátili sa na chatu. "Medzitým horskí záchranári hľadali túto skupinu, to sa im však nepodarilo. Namiesto nich objavili ďalšiu skupinu piatich horolezcov, ktorá sa nachádzala v teréne vo večerných hodinách. Odprevadili ju na Zbojnícku chatu, kde neskôr prišiel aj horský vodca so zvyškom prvej skupiny,“ priblížil Janiga.

Na druhý deň bola veľká snaha nájsť telo nebohého, poveternostné podmienky však výjazd HZS neumožnili. Mŕtveho muža našli až v pondelok v popoludňajších hodinách. „To, čo sa tam hore udialo, bola jedna vážna chyba pri rozhodovaní a plánovaní túry. Človek si vie ťažko predstaviť, čo sa tam dialo, treba si predstaviť počasie tu dole a vynásobiť to krát sto. Asi tak hore je. Je tam taký vietor, že človek má problém udržať sa na nohách,“ konštatoval veliteľ zásahu Igor Trgiňa s tým, že aj napriek tomu, že skialpinistická skupina mala dobrý výstroj aj vybavenie, vrátane lavínového vyhľadávača, naozaj podcenila počasie. Podľa výpovedí účastníkov, prvých dvoch zo skupiny, ktorí zostupovali z Prielomu, zasypala lavína. Nie je jasné, či ju odrezali, alebo sa strhla sama. Približne 40-ročný muž, ktorý na mieste zomrel, bol pod snehom asi desať minút.

V hroznom počasí na túre až štyri české skupiny

Tieto dve skupiny však neboli jediné české, ktoré sa počas víchrice vybrali na túru. V oblasti Vysokých Tatier boli podľa horských záchranárov ďalšie dve. „V sobotu sa po Veľkej Studenej doline motali štyri české skupiny, nezávislé od seba. Jednu sme stretli v lese, tá sa dobrovoľne otočila na Bilíkovu chatu, ďalšia kráčala celým tzv. Generálom a prišla na Zbojnícku chatu z úplne inej strany, ako mala,“ upozornil Trgiňa s tým, že v každom prípade jednoznačne zlyhal ľudský faktor. Podľa neho turisti mali vedieť o výstrahe, slovenské i napr. nórske meteorologické servery o nej informovali už v predstihu.

„Každý rok sa vyskytujú zbytočné úmrtia a toto jednoznačne patrí medzi ne. Udalosti posledných rokov svedčia o tom, že bude potrebné prijať presné pravidlá na takéto organizované túry v horskom a vysokohorskom teréne a kontrolovať a dodržiavať ich, prípadne sankcionovať, aby sa takýmto úmrtiam predchádzalo,“ uzavrel Janiga.

Vo Vysokých Tatrách zahynul český skialpinista
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM