Iné športy

V šľapajach zlatých Hochšíkov. Predstavujeme olympijských víťazov Škantárovcov

Svoju premiérovú olympiádu si chceli užiť, pretože do budúcna by mohla byť posledná. Ich disciplínu chcú z programu OH vypustiť. A bolo z toho zlato.

Ilustračný obrázok k článku V šľapajach zlatých Hochšíkov. Predstavujeme olympijských víťazov Škantárovcov
Zdroj: TASR

Prvú medailu pre Slovensko na XXXI. olympijských hrách, ktoré hostí brazílske Rio de Janeiro, vybojoval vodný slalomár Matej Beňuš. Skvelá jazda vo finále C1 mu vyniesla striebro, aktuálne ho ale zatienili kamaráti od divokej vody bratranci Ladislav a Peter Škantárovci. Tým sa totiž dokonale podarilo naplniť najvyššie ambície, pri premiére pod piatimi kruhmi berú hneď zlato.

Večne v tieni slávnejších bratov

O Škantárovcoch sa vedelo, poznal ich celý svet, no olympiáda bola pre nich dlho zakliata. Vždy sa na ňu dostali fenomenálni bratia Peter a Pavol Hochschornerovci, ktorí majú v zbierke tri zlaté a jednu bronzovú medailu z OH.

Noví olympijskí víťazi sú rodáci z Kežmarku. Starší Peter (nar. 20. júla 1982) je vzrastom menší, ale svalovo robustnejší. Jeho bratranec Ladislav (nar. 11. februára 1983) sa zasa vyznačuje väčšou výbušnosťou. Ich cesta k vodnému slalomu bola rôzna. Peter sa k nemu dostal cez kamaráta, Ladislav zasa priviedol otec – bývalý pretekár.

PREČÍTAJTE SI: Prvá zlatá medaila! Vybojovali ju bratranci Škantárovci

Športovo sa začali spoznávať v TJ Červený Kláštor, neskôr ich kroky smerovali do Zamatexu Spišská Stará Ves, v súčasnosti súťažia pod značkou ŠCP Bratislava. Ich potenciál a talent bol zrejmý takmer okamžite. Nasledovala tvrdá drina, úmorné hodiny tréningov na vode i telocvični sa preniesli do výsledkov.

PREČÍTAJTE SI: OH v RIU: Po životnej jazde získal vodný slalomár Matej Beňuš striebro

Úspech z OH doplnil zbierku

Škantárovci si zbierku cenných úspechov postupne vystavali na kontinentálnom šampionáte do 23 rokov, ktorí trikrát v rade vyhrali. Tieto výsledky poslúžili ako výborný odrazový mostík do ďalšej kariéry, ktorá je ovenčená tromi celkovými víťazstvami v prestížnom Svetovom pohári.

Dohromady majú z MS a ME jedenásť cenných kovov vrátane titulu svetových šampiónov v C2 hliadok. Na majstrovstvách sveta brali v roku 2009 striebro a v 2011 na domácom podujatí v Bratislave bronz. Ich snaženie vyvrcholilo práve teraz na v Riu, kde vystúpením na zlatý olympijský stupienok dosiahli životný úspech.

PROFILY OBOCH OLYMPIJSKÝCH VÍŤAZOV

Ladislav Škantár

Peter Škantár

Prečítajte si aj: Ohlasy slovenských športových osobností na zlatú medailu Škantárovcov

Prečítajte si aj: Vodná slalomárka Jana Dukátová skončila tesne pred medailovými pozíciami, v K1 na OH v Riu obsadila štvrté miesto

Škantárovci
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM