Monika Vengrínová Rôzne

V sobotu mali horskí záchranári plné ruky práce. Zasahovali až v štyroch prípadoch

Záchranári Horskej záchrannej služby z Vysokých Tatier si v sobotu 28.12. rozhodne neoddýchli. Od popoludňajších až do neskorých nočných hodín zasahovali až štyri krát. Tentokrát sa našťastie všetky záchranné akcie obišli bez zranených.

Ilustračný obrázok k článku V sobotu mali horskí záchranári plné ruky práce. Zasahovali až v štyroch prípadoch
Foto: Slávka Kellová

Už v popoludňajších hodinách požiadal poľský turista o pomoc pre svojho otca, ktorý sa počas výstupu na Lomnický štít rozhodol zostúpiť a počkať syna na Skalnatom plese. Syn po príchode na dopredu dohodnuté miesto otca nenašiel, preto požiadal záchranárov o pomoc. Po viachodinovom hľadaní sa otec našiel v bufete v Tatranskej Lomnici.

V podvečerných hodinách požiadal chatár z Chaty pri Zelenom plese o pomoc záchranárov pre dvojicu slovenských horolezcov, ktorí vydávali svetelné SOS signály z Kežmarskej kopy. Päť profesionálnych a jeden dobrovoľný zmluvný záchranár im odišlo na pomoc. Dvojicu uviaznutých horolezcov, ktorí precenili svoje schopnosti vyprostili z komplikovaného terénu za pomoci lana DYNEEMA a bezpečne odprevadili na Chatu pri Zelenom plese.

Vo večerných hodinách požiadala dvojica poľských turistov o pomoc z Chaty pod Soliskom pre svojho kolegu, ktorý sa im stratil medzi Predným a Mlynickým Soliskom v hustej hmle a silnom vetre. Päť dobrovoľných zmluvných a jeden profesionálny záchranár HZS odišlo strateného turistu hľadať. Podarilo sa im ho nájsť hodinu po pol noci. V sprievode záchranárov turista zostúpil na chatu pod Soliskom.

O 0:40 hod. požiadal o pomoc záchranárov slovenský turista, ktorý bol podchladený. Podarilo sa mu prísť na Skalnaté pleso, kde v tom čase nenašiel nič otvorené. Dvaja záchranári po príchode turistu našli na dohodnutom mieste a spoločne prečkali v teplých priestoroch vyhradených pre záchranárov HZS do svitania.

Všetky záchranné akcie komplikoval silný nárazový vietor, ktorý meteorológovia dopredu avizovali. Horská záchranná služba preto upozorňuje všetkých návštevníkov hôr aby nepodceňovali ich výstrahy.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM