Martin Sýkora Samospráva

V Spišskej Belej na to idú dobre: O peniazoch z mestskej kasy rozhodne verejnosť

Obyvatelia Spišskej Belej môžu priamo rozhodovať o tom, kde sa použije časť financií z rozpočtu mesta. Ide o tzv. participatívny rozpočet - časť podlieha názoru verejnosti.

Ilustračný obrázok k článku V Spišskej Belej na to idú dobre: O peniazoch z mestskej kasy rozhodne verejnosť
Foto: Martin Sýkora

Poslanci na svojom ostatnom aprílovom zasadnutí mestského zastupiteľstva schválili pravidlá participatívneho rozpočtu.

Mesto podporí projekty v celkovej výške 10 000 eur, týkať sa budú sociálnej oblasti, športu, ochrany životného prostredia, podpory turizmu a cykloturizmu, živej i neživej kultúry, ale aj dobrovoľníctva.

Primátor Spišskej Belej Štefan Bieľak informoval, že záujemcovia sa so svojimi projektmi o finančnú podporu mesta môžu uchádzať do 15. mája. Minimálna výška rozpočtu projektu, ktorá bude financovaná z rozpočtu mesta je 300 eur, maximálna 2000 eur.

Mestskí poslanci schválili zavedenie participatívneho rozpočtu v novembri 2016. Podľa Bieľaka cieľom je do rozhodovania o financiách mesta zapojiť viac občanov. Žiadateľom o zisk finančnej podpory môže byť každý obyvateľ mesta či občianske združenie či iná forma neziskovej organizácie so sídlom na území mesta. Samospráva odporúčaný vzor projektu publikovala na svojej internetovej stránke spolu s pravidlami.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM