Peter Handzuš Rôzne

V Spišskej Belej pribudnú nové nájomné byty. Občania si ich budú môcť odkúpiť

Na Zimnej ulici v Spišskej Belej pribudne 34 nových bytov. Primátor mesta Štefan Bieľak informoval, že nový vlastník objektu bývalej prevádzky Fergamu v spolupráci s mestom vybuduje na tomto pozemku nový bytový dom s bytmi bežného štandardu.

Ilustračný obrázok k článku V Spišskej Belej pribudnú nové nájomné byty. Občania si ich budú môcť odkúpiť
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

„Starý objekt sa zbúra, naše mestské zastupiteľstvo na poslednom zasadnutí odsúhlasilo konečnú verziu projektovej štúdie. Ide o moderné riešenie bytového domu s bytmi, ktoré budú spĺňať všetky podmienky tzv. nájomných bytov bežného štandardu,“ ozrejmil Bieľak.

Dohromady ich tu bude 34, štyri na prízemí a po desať bytov na každom poschodí. Najviac bytov, celkovo 20, bude dvojizbových, štyri bytové jednotky budú štvorizbové a zvyšok bytov trojizbových.

Byty budú na predaj

Zámerom investora ako aj mesta je predať tieto byty do osobného vlastníctva, napríklad aj cez úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania, alebo cez hypotekárny úver, prípadne v hotovosti.

„V prípade hypotéky bude možnosť zriadiť záložné právo priamo na kupovaný byt. Pri takomto odkúpení bytu môžu občania rovnako využiť Štátny fond rozvoja bývania, ktorý im na kúpu tohto bytu môže poskytnúť rovnako výhodný úver ako mestu. Nebudú teda platiť mestu nájomné, ale rovno si tento byt budú splácať, ak si ho však nekúpia za hotovosť,“ vysvetľuje primátor.

Predať chcú aj holobyty

Rovnako sa uvažuje o predaji týchto bytov ako tzv. holobytov. Podmienky ich budúceho predaja sa momentálne pripravujú a mesto bude o nich informovať v priebehu najbližších dvoch mesiacov.

„Tie byty, ktoré sa nepodarí predať do osobného vlastníctva, následne odkúpi mesto cez Štátny fond rozvoja bývania ako nájomné byty a bude ich prenajímať,“ doplnil Bieľak. Bytový dom bude postavený a skolaudovaný už do konca tohto roku.

V súčasnosti už prebieha v meste aj ďalšia výstavba, konkrétne 17 bytov by malo vzniknúť na Štefánikovej ulici. Aj tieto bytové jednotky budú rovnako dokončené do konca roka 2013.

„Aj v tomto prípade prichádza do úvahy ich kúpa do osobného vlastníctva, alebo odkúpenie mestom a ich následný prenájom ako mestské nájomné byty. Do konca roka 2013, resp. začiatkom toho budúceho, tak pribudne v našom meste 51 bytov,“ uzavrel Bieľak.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM