Peter Handzuš Kultúra

V Spišskej Sobote otvorili letnú prehliadkovú sezónu. Turisti majú k dispozícii historickú mapu

V historickej mestskej časti Popradu v Spišskej Sobote v nedeľu popoludní slávnostne otvorili novú letnú prehliadkovú sezónu.

Ilustračný obrázok k článku V Spišskej Sobote otvorili letnú prehliadkovú sezónu. Turisti majú k dispozícii historickú mapu
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

„Už druhý rok otvárame prehliadkovú sezónu, chceme to robiť takým slávnostným spôsobom. Očakávame, nakoľko v Levoči sa reštauruje hlavný oltár, že tak mnohí zavítajú namiesto Levoče sem k nám do Spišskej Soboty a pozrú si náš kostol sv. Juraja,“ uviedol pri otvorení rímskokatolícky farár v Spišskej Sobote Michal Lipták.

Práce na rekonštrukcii kostola finišujú

Práve tu sa totiž nachádza ďalšie z diel Majstra Pavla z Levoče, a to hlavný oltár postavený v 20. rokoch 16. storočia.

„Chceme pokračovať v našej prezentácii prác, ktoré sa nám podarilo v kostole urobiť. Povedal by som, že finišujeme, sme hotoví so všetkými opravami, takže sa môžeme vyhrievať na slnku úspechu,“ dodáva Lipták.

Od roku 2000 sa za 13 rokov zrekonštruoval postupne organ, oltáre, kazateľnica, boží hrob i kancela. Dnes sa dá povedať, že všetky významné historické časti kostola sú opravené. Kostol sv. Juraja v Spišskej Sobote navštívi počas letnej sezóny okolo 5000 turistov.

Turisti majú k dispozícii historickú mapu

Počas tohto leta tu pripravili novinku v podobe historickej mapy námestia v Spišskej Sobote.

„Pripravili sme to kvôli tomu, aby keď sem turisti zavítali, nenavštívili len kostol, ale prešli sa po námestí, poznávali ho. V tej historickej mape sú označené niektoré budovy, v ktorých žili isté osobnosti, a toto je možno spôsob, ako si ich pripomenúť,“ objasnil Lipták. Mapa bude k dispozícii každému návštevníkovi v infocentre vo zvonici.

V Spišskej Sobote otvorili letnú prehliadkovú sezónu
37
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
V Spišskej Sobote otvorili letnú prehliadkovú sezónu
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM