Martin Sýkora Správy

V Spišskej Sobote vás privíta Aga: Súťažte s neandertálcom

Lokalita pri Poprade je známa objavením pozostatkov neandertálcov, ktorí tu žili v minulosti. Podtatranské múzeum touto raritou láka deti k objavom.

Ilustračný obrázok k článku V Spišskej Sobote vás privíta Aga: Súťažte s neandertálcom
Zdroj: Dnes24.sk

Pobočku Podtatranského múzea v mestskej časti Popradu v Spišskej Sobote zdobí postavička neandertálky Agy. Múzeum sa takýmto spôsobom zapojilo do druhého ročníka projektu Legendarium, ktorý pripravila Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska. Aga počas leta predstaví Poprad, ale aj susednú obec Gánovce, kde boli objavené nálezy neandertálcov žijúcich pod Tatrami.

„Pri teplom prameni mali zvieratá a praľudia zdroj vody a obživy. Okrem práce si však neandertálci našli čas aj na zábavu a vzdelanie. Postarala sa o to Aga, neandertálka, ktorá s radosťou poznávala prírodu navôkol a neváhala do jej tajov zasvätiť aj ostatných,“ predstavila postavičku riaditeľka Podtatranského múzea Magdaléna Bekessová. Spolu s Agou budú môcť deti odhaľovať v Poprade, ale aj v Gánovciach, zaujímavosti skryté v kameňoch.

Záujemcovia si v rámci projektu Legendarium môžu stiahnuť mobilnú hru a zažiť dobrodružstvá 15 hrdinov v minihrách. Každá postavička ponúka aj štyri bonusové lokalizácie na miestach, ktoré sa viažu k legende. Po lokalizácii získava účastník hry bonusové body. V prípade neandertálky Agy ide o lokalizáciu v Podtatranskom múzeu v Spišskej Sobote, v lokalite Hrádok v Gánovciach, v Tatranskej galérii v Poprade a v miestnom akvaparku. Najlepší hráči budú odmenení hodnotnými cenami.

V priestoroch obecného úradu v Gánovciach pripravilo Podtatranské múzeum v spolupráci s občianskym združením Neandertal výstavu s názvom Gánovce – nálezisko neandertálskeho človeka. „Návštevníkovi približuje nálezy rôznych odtlačkov listov a zvyškov kostí zvierat, ktoré sa našli pri ťažbe travertínu v miestnom lome na lokalite Hrádok od konca 19. storočia do druhej polovice 20. storočia,“ informovala Bekessová. Výstava je pre verejnosť prístupná do konca kalendárneho roka v čase úradných hodín na obecnom úrade. Práve v lokalite Hrádok sa v roku 1926 objavil výliatok mozgovne neandertálca a pri výskume v rokoch 1955–1956 sa našli aj ďalšie kosti pravekého človeka.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM