Webnoviny - Rôzne

V Starej Ľubovni objavili najstarší liehovar v SR

WEBNOVINY.SK

Hrad v Starej Ľubovni Foto: Ilustračné foto SITA/Rastislav Ovšonka STARÁ ĽUBOVŇA 14. októbra (WEBNOVINY) – Historikovi Ľubovnianskeho múzea v Starej Ľubovni Miroslavovi Števíkovi sa podaril unikátny objav. V podhradí Ľubovnianskeho hradu objavil najstarší zachovaný liehovar na Slovensku. Miroslavovi Števíkovi sa podarilo v archíve v Poľsku objaviť dokument, ktorý dokazuje, že už v roku 1746 fungoval pod hradom drevený liehovar. Listina z roku 1747 z archívu v Levoči potvrdzuje existenciu liehovaru a pálenie liehu na hradnom panstve. V listine sa doslovne uvádza, že v hradnej pálenici sa pálila „gořalka“. V dokumente sa uvádza, že časť úrody museli ľudia odovzdať „gořelníkom“ na pálenie „gořalky“. Tento názov vraj podľa Števíka nemá súvis s goralmi. Z češtiny je známe pomenovanie „kořalka“.

Ľubovniansky hradný liehovar fungoval aj v nasledujúcich rokoch. Ďalšia zmienka o ľubovnianskom liehovare pochádza z roku 1851 v Uhorskom geografickom slovníku. Doteraz najstarší zachovaný liehovar na Slovensku je v Holíči z roku 1880 a v Spišských Vlachoch z roku 1913, ktoré sú národnými kultúrnymi pamiatkami. Na základe archívnych listín a hlavne zachovanej mapy Ľubovnianskeho hradu a jeho podhradia z druhej polovice 18. storočia z Vojenského archívu vo Viedni sa historikom podarilo presne lokalizovať objekt bývalého liehovaru. Podľa Števíka je až neuveriteľné s akou presnosťou dokázali v minulosti vyhotoviť mapy. Na základe meraní a hlavne mapy z viedenského archívu Miroslav Števík presne určil, že budova pri ceste v podhradí, okolo ktorej prechádza každý návštevník Ľubovnianskeho hradu, slúžila v minulosti ako liehovar. Objekt bol v minulosti nadstavený o jedno podlažie, ale podľa Števíka možno s určitosťou povedať, že prízemie objektu v minulosti slúžilo ako liehovar.

Momentálne je objekt bývalého liehovaru, ktorý podľa Števíka prepisuje históriu liehovarníctva na Slovensku, nevyužívaný. V nedávnej minulosti slúžila budova ako reštaurácia. Objekt je v súkromnom vlastníctva a ani jeho majiteľ doteraz nevie, aký objekt vlastní. Nenápadná budova pod Ľubovnianskym hradom je tak „najstarším zachovaným kamenným liehovarom na Slovensku, čo je o viac ako 130 rokov viac, ako má liehovar v Holíči,“ dodal Števík.

Podľa kastelána Ľubovnianskeho hradu Dalibora Mikulíka má liehovarníctvo v Starej Ľubovni viac ako 250-ročnú tradíciu. Už prvá písomná zmienka o drevenom liehovare pod Ľubovnianskom hrade z roku 1746 podrobne opisuje jeho zariadenie, ako aj skutočnosť, že liehovar je značne opotrebovaný, z čoho možno usudzovať, že bol už nejaký čas v prevádzke. Aj na základe týchto dokumentov možno podľa Mikulíka povedať, že liehovarníctvo má v Starej Ľubovni viac ako 300-ročnú tradíciu.

Nový objav historika Ľubovnianskeho múzea môže mať podľa Mikulíka pozitívny vplyv na návštevnosť hradu. Vedenie múzea uvažuje o zriadení expozície pálenia liehu. Tá by sa mohla objaviť v rekonštruovanom renesančnom paláci.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM