Martin Sýkora Správy

V Starom Smokovci môžete od piatka zablúdiť: Nie kvôli mape, ale vďaka trick arte

Rôzne tématické miestnosti a ilúzie, ktoré mozog ihneď nespracuje. To je nová tatranská atrakcia.

Ilustračný obrázok k článku V Starom Smokovci môžete od piatka zablúdiť: Nie kvôli mape, ale vďaka trick arte
Zdroj: TASR

Tricklandia je slovenský projekt založený na trick arte, umení optických ilúzií, ktorý ponúka zábavnú galériu rodinného typu. Jej súčasťou je aj zrkadlové bludisko. „Vytvorili sme trikartový objekt, kde sa z dvojrozmerného obrazu stáva trojrozmerný a stávate sa súčasťou objektov. Máme zrkadlové bludisko a kaleidoskop. V blízkej budúcnosti chystáme antigravitačné miestnosti. Každý exponát sme sa snažili predstaviť tak, aby tam boli prezentované jednotlivé časti Slovenska,“ vysvetlil jeden z tvorcov Marián Bizub.

V priestoroch zábavného parku nájdete námet slovenských ľudových povestí, rozprávok a reálie obcí a zámkov Slovenska, napríklad ako Vlkolínec, Dunajec či Bojnický zámok. Ide o putovanie Slovenskom, kde každá expozícia obsahuje slovenské námety. „Idea celého projektu je, že mnoho ľudí chodí do Tatier a nepozná Slovensko. Cieľom je ukázať nielen kultúrne a architektonické veci,“ povedal tvorca Marián Aštáry. Nachádzajú sa tu aj triky, ktoré sú statické a dokážu sa rozhýbať.

„Miestnosť nedáva zmysel, kým sa tam niekto nepostaví,“ informoval Aštáry. Ako doplnil, na mnohé triky sa treba pozerať cez hľadáčik mobilu alebo fotoaparátu a vtedy atrakcie naberú 3D efekt. „Aj týmto projektom chceme prezentovať kultúrne a umelecké bohatstvo Slovenska ako rozprávky v Európe. Pre deti sme pripravili aj postavičky maskotov Trikoňov, ktoré ich budú sprevádzať počas celej expozície rozprávky,“ povedal Bizub.

Každá expozícia je podporená rozprávkou a príbehom, ktoré nahrali slovenskí herci Richard Stanke a Peter Krajčovič. Galéria je priestorovo rozložená na ploche 500 m2 a nachádza sa v 24 miestnostiach, obsahuje 15 trikartových obrazov, šesť metrov vysokú knihu a exponáty, na ktoré bolo použitých šesť kubických metrov dreva. Na jej na obrazy spotrebovali skoro 2000 sprejov. V zrkadlovom kráľovstve sa pri nachádzajú zrkadlá na ploche väčšej ako 200 m2. Na celom projekte sa pracovalo presne rok.

V Starom Smokovci môžete od piatka zablúdiť: Nie kvôli mape, ale vďaka trick art
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM