Peter Handzuš Správy

V stredu je vstup do múzeí a galérií zdarma. V knižniciach dostanete amnestiu

Dnes budú pre verejnosť bezplatne otvorené všetky múzeá, galérie a ďalšie organizácie v pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja. Zaujímavý program je pripravený aj v regionálnych knižniciach. Okrem bezplatného zápisu knižnice ponúkajú aj amnestiu na pokuty.

Ilustračný obrázok k článku V stredu je vstup do múzeí a galérií zdarma. V knižniciach dostanete amnestiu
Zdroj: Dnes24.sk

V stredu 24. októbra sa uskutoční Deň Prešovského kraja. „Občanom chceme maximálne sprístupniť naše zariadenia priamo v jednotlivých mestách, na úrade odprezentujeme našu prácu a kompetencie. Už tradične máme pripravené aj hry pre návštevníkov. Vyzývame všetkých, ktorí prídu na k nám úrad, aby priniesli pohľadnicu zo svojho mesta alebo obce. Prilepíme ju na špeciálnu tabuľu a takto chceme z pohľadníc poskladať celý kraj. Sme zvedaví, odkiaľ bude najviac pohľadníc,“ pozýva predseda PSK Peter Chudík. Ako doplnil, „zaujímavosťou je aj čitateľský maratón, počas ktorého sa budú čítať knihy o kraji, alebo knihy regionálnych autorov.“

Návštevníci si v stredu výnimočne môžu sadnúť na županskú stoličku, pozrieť si insígnie predsedu PSK, či ocenenia, ktoré udeľuje samosprávny kraj.

Pripravených je viacero výstav – krojované bábiky z celej Európy, fotografie hercov DJZ – Celý svet je divadlo, Ľudové liečiteľstvo pod Tatrami spojené s ochutnávkou, ukážky remesiel, makety hradov. Tradične sa odprezentujú divadlá a výrobkami niektoré stredné školy a zariadenia sociálnych služieb.

„Návštevníkom ponúkneme aj zaujímavé informácie, ako napríklad, ktoré rieky v našom kraji sú najčistejšie a ktoré najšpinavšie. Odprezentujeme aj zosuvové územia, na ktoré by si ľudia mali dať pozor,“ doplnil výpočet aktivít župan Chudík.

Veľa aktivít sa organizuje vo viacerých mestách kraja, v organizáciách, ktoré krajská samospráva zriaďuje. V „Podtatranskom múzeu budú všetky expozície múzea otvorené pre verejnosť bezplatne a k vybraným výstavám budú pripravené sprievodné program. Podtatranská knižnica bude robiť zápis nových členov zdarma a tiež bude odpúšťať pokuty za neskoré vrátenie kníh,“ povedala hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM