Marián Handzuš Rôzne

V Tatrách a vo Veľkej Fatre trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

V Tatrách a vo Veľkej Fatre trvá naďalej mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

Po usadnutí snehovej pokrývky je v Malej Fatre už iba malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň. TASR o aktuálnej situácii informoval Milan Lizuch, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (SLP HZS) v Jasnej.
Oteplením väčšinou vlhká až mokrá snehová pokrývka sa postupne usádza a stabilizuje. Napriek tomu môže lavínové zosuvy spôsobiť mechanické zaťaženie svahov so sklonom nad 40 stupňov. Najmä na trávnatých svahoch hrozí spontánny pád menších lavín a snehových úplazov. Uvoľnenie väčších samovoľných lavín so zásahom údolí nie je podľa SLP HZS veľmi pravdepodobné.
Dnes ráno bolo na horách zamračené, miestami hmlisto a v stredných polohách polooblačno. Pri trvajúcom oteplení sa teplota vzduchu pohybovala od –1 do +5 stupňov Celzia. Na hrebeňoch fúkal mierny až pomerne čerstvý prevažne západný vietor s rýchlosťou do 30 km/h. Za uplynulých 24 hodín pripadlo len do 3 cm nového snehu.
„Na mnohých miestach sa sneh už roztopil. Snehová pokrývka je vo vyšších polohách nerovnomerne rozmiestnená. V žľaboch a terénnych nerovnostiach sa nachádzajú nie príliš stabilné stabilné snehové dosky a náveje. Horské hrebene a chrbty sú vo viacerých lokalitách vyfúkané až na trávnatý podklad,“ dodal Lizuch a zároveň upozornil na zotrvanie aktuálnej tendencie lavínového nebezpečenstva.

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM