Martin Sýkora Správy

V Tatrách hrozí lavínové nebezpečenstvo: Hory môžu byť zradné, hlavne teraz

Snehová nádielka v spojení s poveternostnými podmienkami spôsobilo v Tatrách lavínové nebezpečenstvo. Síce malé, ale nešťastie nechodí po horách.

Ilustračný obrázok k článku V Tatrách hrozí lavínové nebezpečenstvo: Hory môžu byť zradné, hlavne teraz
Foto: Peter Handzuš

Prvý stupeň lavínového nebezpečenstva

Po prvom významnejšom snežení na severe Slovenska sa vo vysokohorskom prostredí Tatier vytvorilo malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

„Situácia nie je dramatická. Lavínové nebezpečenstvo je len malé a týka sa vysokých polôh Západných, Belianskych a Vysokých Tatier a najmä svahov s trávnatým podkladom,“ upozornil Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby s tým, že za posledné dva dni tu pri veľmi silnom vetre pripadlo 30 až 60 centimetrov nového snehu, ktorý padal na relatívne teplú zem, aj preto je jeho stabilita slabá.

PREČÍTAJTE SI AJ: Horská služba varuje pred silným vetrom. V podhorí ohýba stromy sneh

Južné svahy rizikové pri slnečnom počasí

Na strmých svahoch s väčšou hrúbkou snehu je možný zosuv spontánnych základových lavín. Takisto je možný zosuv menších lavín pri mechanickom zaťažení snehovej pokrývky v miestach, kde bolo naviate väčšie množstvo snehu, napríklad pod sedlami, v žľaboch a muldách. Tendencia lavínového nebezpečenstva je v priebehu dnešného dňa zotrvalá, v piatok (7.10.) pri slnečnom počasí môže nastať mierne zhoršenie na južných svahoch.

„Dnes ráno bolo na horách zamračené, hmlisto, miestami s doznievajúcim snežením. Ochladenie trvá, teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od mínus deviatich do mínus jedného stupňa Celzia. Vietor sa utíšil, bolo bezvetrie alebo fúkal len slabý severný až severovýchodný vietor do troch metrov za sekundu,“ dodal Kyzek. Za uplynulých 24 hodín pripadlo nad hranicou 600 metrov od päť do 30 centimetrov, v polohách nad 1300 metrov od 25 do 50 centimetrov nového snehu.

PREČÍTAJTE SI AJ: Prvý sneh: Októbrové sneženie v tatranských dolinách nie je bežný úkaz

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM