Rôzne

V Tatrách museli ratovať tchora: Nešikovný nočný zlodejíček uviazol v plote

Aj zvieratá v Tatrách občas potrebujú pomoc človeka. Ocitnú sa v núdzi, sú zranené, niektoré len niekam zablúdia, či uviaznu. Tak, ako naposledy tchor, ktorý sa do dvora rodinného domu vybral kradnúť.

Ilustračný obrázok k článku V Tatrách museli ratovať tchora: Nešikovný nočný zlodejíček uviazol v plote
Zdroj: Dnes24.sk

Len nedávno, v poslednom prípade zvierať v núdzi, museli pracovníci Správy Tatranského národného parku (TANAP), ratovať tchora tmavého. Ten uviazol v pletive oplotenia rodinného domu v jednej podtatranskej obci.

„Našťastie nebol na drôt napichnutý, stačilo iba kliešťami uvoľniť akúsi slučku, ktorá ho sťahovala a takmer bez zranení ihneď uháňal späť na slobodu,“ priblížil riaditeľ Správy TANAP Pavol Majko.

Tchor sa živí rôznorodou živočíšnou potravou a často ju hľadá aj v blízkosti ľudských obydlí. Tu sa občas jeho korisťou stáva domáca hydina, vajíčka či malé králiky. „Možno sme preto na slobodu pomohli malému nočnému a nešikovnému zlodejíčkovi. Ak vieme a môžeme, tak pomôžeme aj takým, i keď ani nepatria medzi chránené druhy živočíchov,“ uviedol Majko. 

Ako dodal, najčastejšie takto pomáhajú netopierom, ktoré sa ocitnú v priestoroch obytných budov. Na slobodu však už pomáhali aj bobrom uväzneným vo vodných nádržiach a šachtách.

foto zdroj: Wikipedia, Malene Thyssen

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM