Monika Vengrínová Krimi

V Tatrách museli zasahovať leteckí záchranári: Zo Širokej veže vypadol horolezec!

Záchranári ratovali zranených turistov hneď dvakrát po tom, ako zo Širokej veže vypadol horolezec a turistka sa pošmykla pri výstupe na Lomnický štít. Obaja utrpeli zranenia.

Ilustračný obrázok k článku V Tatrách museli zasahovať leteckí záchranári: Zo Širokej veže vypadol horolezec!
Zdroj: TASR

V stredu v obedňajších hodinách oznámil náhodný turista pád poľského horolezca na Širokej veži, ktorý z nezistených príčin vypadol v poslednej zlaňovanej dĺžke a spôsobil si poranenia hlavy a vážnu zlomeninu predkolenia.

„Vrtuľník s horským záchranárom na palube letel do Veľkej studenej doliny. Tam pri postihnutom pomocou navijaka vysadili záchranára aj lekára, ktorí pacienta na mieste ošetrili a pripravili na letecký transport,“ informovala Horská záchranná služba. Poliaka následne prevzal zdravotnícky personál v popradskej nemocnici.

Neskôr, v poobedňajších hodinách sa záchranári do hôr vrátili, aby pomohli zranenej litovskej turistke, ktorá sa v Jordanovej ceste na Lomnický štít pod Poslednou vežou pošmykla a pri páde si poranila dolnú končatinu. Pre silné bolesti nemohla pokračovať v ceste.

O súčinnosť boli požiadaní leteckí záchranári, tí sa však pre nepriaznivé poveternostné podmienky k zranenej nemohli dostať. Preto ku skupine litovských turistov vyrazili šiesti záchranári cez vrchol Lomnického štítu. „Medzičasom sa poveternostné podmienky zlepšili a záchranárskemu vrtuľníku sa podarilo k zranenej dostať. Tí k nej pomocou navijaka spustili záchranára horskej záchrannej služby a lekára, ktorí turistku na mieste ošetrili. Následne bola transportovaná do Starého Smokovca a odtiaľ sanitkou do popradskej nemocnice,“ uviedli horskí záchranári. Vrtuľník následne zo steny vyprostil aj zvyšných Litovcov, ktorých vysadili na Téryho chate.

foto: ilustračné

Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM