Monika Vengrínová Rôzne

V Tatrách odhalia pamätnú tabuľu významným botanikom: Vzácni budú i samotní hostia

Mená šiestich významných botanikov sú vytesané do pamätnej tabule, ktorú slávnostne odhalia tento piatok v Expozícii tatranskej prírody v Tatranskej Lomnici za účasti vzácnych hostí. Súčasťou bude i odborný seminár.

Ilustračný obrázok k článku V Tatrách odhalia pamätnú tabuľu významným botanikom: Vzácni budú i samotní hostia
Foto: Peter Handzuš

Šiestich botanikov zo Slovenska, Česka, Poľska a Švédska, a to Bogumila Pawłowského, Aurela Viliama Scherfela, Jana Šmardu, Annu Šoltésovú, Görana Wahlenberga a Fridricha Augusta Hazslinszkeho vybrali spomedzi mnohých významných znalcov tatranskej flóry, ktorí skúmali vegetáciu Tatier v 18. až 20. storočí.

Tabuľu slávnostne odhalí v piatok, 23.mája o 12:30 v Expozícii tatranskej prírody v Tatranskej Lomnici minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky Ľubomír Jahnátek za účasti za zvukov fujary Ľubomíra Klocoka. Stane sa tak pri príležitosti uplynutia dvesto rokov od vydania prvého uceleného diela o flóre Tatier pod názvom Flora Carpatorum Principalium od švédskeho profesora botaniky a medecíny Görana Wahlenberga (1.10.1780 – 22.03.1851).

„Odhalenia pamätnej tabule sa zúčastnia vzácni hostia, medzi ktorými nebude chýbať prof. dr hab. Zbigniew Mirek z Botanického ústavu v Krakove, prof. MUDr. Jan Šmarda, DrSc. z lekárskej fakulty v Brne a prof. Jan Šmarda, riaditeľ ústavu experimentálnej biológie v Brne. Prítomní budú aj významní botanici zo Slovenska a Poľska, vedeckí pracovníci Výskumnej stanice a Múzea TANAPu Štátnych lesov TANAPu a zástupcovia územných samosprávnych, odborných a dobrovoľných ochranárskych organizácií z Vysokých Tatier, Kežmarku, Popradu a Spišskej Belej,“ menuje hostí pozvaných na slávnostný akt Barbara Chovancová, predsedníčka občianskeho združenia Zachráňme tatranského kamzíka a organizátorka podujatia.

Súčasťou odhalenia pamätnej tabule bude aj odborný seminár. Témy jeho prednášok sa podľa Barbary Chovancovej zameriavajú na život a prácu botanikov, ktorým bude pamätná tabuľa odhalená.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM