Anton Hrachovský Správy

V Tatrách pozor na ohlásenú výstrahu: Hrozí menšia pravdepodobnosť pádu lavín

Vo Vysokých a Západných Tatrách platí malé lavínové nebezpečenstvo. Ide o prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

Ilustračný obrázok k článku V Tatrách pozor na ohlásenú výstrahu: Hrozí menšia pravdepodobnosť pádu lavín
Zdroj: Dnes24.sk

Snehovú pokrývku aj v najvyšších miestach totiž stabilizovalo typické inverzné počasie v posledných dňoch, informoval v piatok Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

„Vo Vysokých a Západných Tatrách sú nebezpečné najmä najvyššie položené žľaby a muldy, ktoré sa nachádzajú na severných stranách. Uvoľnenie lavín je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch,“ upozornil Buliak.

Fatry a Nízke Tatry bezpečné

Vo Fatrách a Nízkych Tatrách má snehová pokrývka podľa neho všeobecne malú hrúbku, sneh sa firnovatením pozitívne stabilizoval, preto tu zatiaľ neplatí žiaden stupeň lavínového nebezpečenstva.

V piatok 17. novembra ráno bolo na horách zamračené počasie s občasným mrholením, od 1300 metrov nad morom so snežením. Fúkal slabý juhozápadný vietor s rýchlosťou do piatich metrov za sekundu.

Sneh z predchádzajúcej periódy sneženia bol počas posledných dní v priebehu dňa natápaný a v noci zamrzol, čo pozitívne ovplyvnilo jeho stabilitu, na mnohých miestach sa vytvorila kôra alebo ľadová vrstva. V stredných polohách je sneh silne premočený, v najvyšších polohách, nad 2200 metrov nad morom, je sneh stále prachový a nerovnomerne rozložený. Je tu možné nájsť aj 60 centimetrov nafúkaného snehu vo vankúšoch, ktoré predstavujú hlavné nebezpečenstvo pre vznik lavíny. Súvislá snehová pokrývka je od 1200 metrov na morom.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM