Martin Sýkora Rôzne

V Tatrách rokoval ZMOS s odborármi: Nedohodli sa, minister školstva neprišiel

Problémy školstva a platov zamestnancov sú známe. Posun vpred neprinieslo ani rokovanie v Tatrách. Najpovolanejší - minister školstva, sa rokovania nezúčastnil.

Ilustračný obrázok k článku V Tatrách rokoval ZMOS s odborármi: Nedohodli sa, minister školstva neprišiel
Zdroj: TASR

Optimizmus nechýba – ako vždy

Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZPŠaV) sa so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) nedohodli na otázke valorizácie platov pedagogických a odborných zamestnancov regionálneho a vysokého školstva od septembra tohto roku. Uviedol to na tlačovej konferencii v Kežmarských Žľaboch vo Vysokých Tatrách predseda OZPŠaV Pavel Ondek.

„Zatiaľ je predpoklad, že dôjde k rokovaniu medzi ministerstvom, OZPŠaV a ZMOS-om. V našom memorande sme požadovali zvýšenie platov od septembra o šesť percent a v januári 2018 o ďalších šesť percent. Čas nás sužuje, pretože o chvíľu bude september a ku zvýšeniu platov má dôjsť práve od tohto mesiaca. Nádejame sa, že dôjde ešte k ďalšiemu rokovaniu a k dohode,“ povedal Ondek. Podľa neho ak k dohode nedôjde, tak sa to dotkne zhruba 25.000 zamestnan­cov, ktorí pracujú v materských školách, umeleckých školách, v centrách voľného času a v školských kluboch.

Zdroj: TASR

Viacero návrhov, jedno riešenie

Poslanec NRSR Ľubomír Petrák (Smer-SD) potvrdil, že v prípade, ak by sa mala vláda zaoberať otázkami, ktoré predkladajú odborári, je potrebné sa zaoberať aj memorandom, ktoré by mala podpísať vláda s odborovým zväzom. Podľa neho po tom, čo sa v školstve zvýšia platy, záväzok bude mať aj odborový zväz.

„Zvýšenie platov sa bude musieť premietnuť aj do kvality vzdelávania,“ povedal Petrák.

Mestá a obce majú na starosti originálne kompetencie a do ich zodpovednosti patria materské školy, základné umelecké školy, školské kluby či jedálne. „Rokujeme s ministerstvom, aby sa prijali systémové opatrenia, aby sme niektoré zariadenia nefinancovali z originálnych kompetencií, ale z tých, ktorých zriaďovateľom je štát,“ povedal predseda ZMOS-u Michal Sýkora. Podľa neho hľadať finančné prostriedky pre školských zamestnancov uprostred roka je veľmi zložité. „ZMOS ponúka, aby sa financovanie niektorých kompetencií odňalo, a tým pádom by sme mohli naplniť túto požiadavku,“ doplnil. Podľa neho sa však budú hľadať riešenia.

„ZMOS bude podporovať zvýšenie platov od 1. januára každého kalendárneho roka na tri roky dopredu,“ dodal.

Zdroj: TASR

Minister neprišiel, rokoval s prezidentom

Ondek počas tlačovej konferencie potvrdil, že štrajková pohotovosť trvá aj naďalej. Podľa Sýkoru musí celý problém riešiť ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu, ktoré problém otvorilo. „Je potrebné vyriešiť platovú otázku od septembra tohto roku, to isté tvrdí aj ZMOS. Na druhej strane však tvrdia, že na to nemajú peniaze,“ povedal Ondek.

Na rokovanie mal prísť aj minister školstva, vedy, výskumu a športu Peter Plavčan (nominant SNS), ten však na stretnutie neprišiel, nakoľko aktuálny stav školstva riešil na neformálnom stretnutí s prezidentom SR Andrejom Kiskom v Bratislave. Podľa slov Ondeka odborári budú mať stretnutie s ministrom v pondelok (29.5.) v Bratislave.

Foto: Archívne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM