Peter Handzuš Rôzne

V Tatrách sa šmýka. Záchranári upozorňujú na zimné podmienky

Horská záchranná služba upozorňuje návštevníkov hôr, že v polohách nad 1500m. n. m. sú turistické chodníky vplyvom dažďa a snehu šmykľavé. Na chodníkoch sa vytvára ľadová glazúra. V nadmorskej výške od 1600m. n. m sa nachádza súvislá snehová pokrývka

Záchranári pomáhali vo štvrtok 49-ročnej českej turistke, ktorá si poranila hornú končatinu. Jej zranenie ohlásil na tiesňovú linku HZS jej známy zo skupiny turistov, s ktorou sa nachádzala na Skalnatom plese.

Podarilo sa im zostúpiť po magistrále do oblasti Škaredého žľabu, odkiaľ pokračovali v doprovode záchranárov k terénnemu vozidlu HZS pri Rainerovej chate. Turistka bola transportovaná na dom HZS v Starom Smokovci.

V popoludňajších hodinách zasahovali záchranári oblastného strediska HZS Vysoké Tatry pri vodopádoch Studeného potoka, kde ošetrili poranenú dolnú končatinu 41-ročného anglického turistu. Muž si spôsobil poranenie pošmyknutím a následným pádom v klzkom mokrom teréne.

Po ošetrení bol transportovaný záchranármi HZS ku Bilíkovej chate. Obidvoch turistov odviezli na ďalšie ošetrenie posádky RZP.

Pri túrach v tomto počasí by mali turisti dbať na zvýšenú opatrnosť a vhodnú zimnú výstroj.

Poprad24/hzs Foto: hzs

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM