Peter Handzuš Rôzne

V Tatrách sa začala letná škola mladých slnečných fyzikov a geofyzikov

Astronomický ústav Slovenskej akadémie vied (AÚ SAV) v Tatranskej Lomnici sa od dnes stal dejiskom európskej letnej školy o kozmickej vede určenej mladým slnečným fyzikom a geofyzikom.

„Školu bude viesť viac ako 20 lektorov z 11 krajín celého sveta, ktorí poskytnú takmer 50 študentom univerzít a mladým vedcom z 15 európskych a 12 mimoeurópskych krajín intenzívny kurz," uviedol Ivan Dorotovič zo Slovenskej ústrednej hvezdárne z Hurbanova.

Kurz bude zameraný na získanie nových poznatkov o kozmickej fyzike, ako aj skúseností so spracovaním a správnym interpretovaním údajov z pozemských a kozmických observatórií určených na pozorovanie Slnka, javov kozmického počasia, ionosféry a magnetosféry. „Slnko je hnacím motorom nielen pozemského, ale aj kozmického počasia. Zatiaľ čo pozemské počasie ovplyvňuje biosféru, kozmické počasie vplýva na technosféru ako súbor technologických prostriedkov využívaných modernou spoločnosťou," vysvetlil Dorotovič.

Štúdium, pochopenie zákonitostí a predpovedanie spomínaného kozmického počasia sa preto stalo samostatnou astrofyzikálnou disciplínou s priamym využitím. Kozmické počasie podľa Dorotoviča ovplyvňuje množstvo činností na Zemi, okrem iného napr. komunikáciu, dopravu, navigáciu, satelity či kozmické lode.
Spoluorganizátorom letnej školy, ktorá potrvá až do 27. augusta, je Centrum kozmických výskumov – vplyvy kozmického počasia v AÚ SAV v Tatranskej Lomnici a Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM