Webnoviny - Rôzne

V Tatrách sneží a mrzne, hrozia lavíny

Vo vysokohorskom teréne Tatier sa po predchádzajúcom snežení vytvorilo od nadmorskej výšky 1870 m mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

Foto: SITA/Dušan HeinBRATISLAVA 14. apríla (WEBNOVINY) – Pri predpokladanom snežení bude v Tatrách v popoludňajších hodinách zvýšené lavínové nebezpečenstvo, t.j. 3. stupeň z medzinárodnej stupnice, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. V najvyšších polohách Fatier je malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň. Nový sneh sa nachádza na tvrdom alebo zľadovatenom podklade, vo Fatrách na tráve.

Uvoľnenie lavín je možné už pri malom dodatočnom zaťažení na strmých svahoch so strmosťou 35 st. V niektorých prípadoch sú na strmých svahoch možné spontánne lavíny. Lavínové nebezpečenstvo pri ďalšom snežení a vetre stúpa.

Ráno bolo na horách zamračené so slabým snežením, na mnohých miestach s hmlou. Teplota vzduchu sa pohybovala od –10° C do 0° C. Fúkal mierny až dosť čerstvý vietor prevažne severných smerov s rýchlosťou do 30 km/hod. Za uplynulých 24 hodín pripadlo v Tatrách do 20 cm a vo Fatrách do 10 cm nového snehu. Nový sneh sa nachádza na tvrdom alebo zľadovatenom podklade, vo Fatrách na tráve. Súvislá snehová pokrývka je približne od 1700 m n.m.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM