Peter Handzuš Rôzne

V Tatrách trvá mierne a vo Fatrách len malé lavínové nebezpečenstvo

Vo vysokohorskom teréne Tatier pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň, vo Fatrách len malé, 1. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

TASR o aktuálnej situácii informoval Filip Kyzek, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (SLP HZS) v Jasnej.
Strmé svahy s väčším množstvom naviateho snehu majú stále iba mierne spevnenú snehovú pokrývku. Pravdepodobnosť uvoľnenia lavíny môže vystupňovať jej veľké dodatočné zaťaženie. Na severne orientovaných svahoch hrozí po vytvorení málo stabilných snehových vrstiev a ich prípadnom väčšom zaťažení výskyt doskových lavín.
Dnes ráno bolo na horách jasno. Teplota vzduchu sa pohybovala od –9 do 0 stupňov Celzia. Na hrebeňoch fúkal mierny prevažne severovýchodný vietor s rýchlosťou do 25 km/h, v Tatrách až čerstvý do 35 km/h. Počas uplynulých 24 hodín nový sneh nepripadol.
Starší sneh je veľmi nerovnomerne rozložený. Horské chrbty a hrebene sú miestami vyfúkané až na trávnatý či skalnatý podklad, ale v strmých žľaboch a ďalších terénnych nerovnostiach sa môžu vyskytovať málo stabilné snehové dosky a vankúše. SLP HZS preto upozorňuje na zotrvanie aktuálnej tendencie lavínového nebezpečenstva.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM