Webnoviny - Rôzne

V Tatrách vzniknú ďalšie organizácie cestovného ruchu

Začiatkom mesiaca vstúpil do platnosti novelizovaný zákon o podpore cestovného ruchu. Na jeho základe môžu v oblastiach cestovného ruchu vznikať oblastné organizácie cestovného ruchu.

POPRAD 12. decembra (WEBNOVINY) – “Je ambíciou, aby zákon o podpore cestovného ruchu bol spúšťacím mechanizmom, ktorý vytvorí podmienky pre lepšiu spoluprácu samosprávy a podnikateľských subjektov v regióne, aby sa spojili a ponúkali pri propagácii cestovného ruchu komplexný produkt, za ktorým by prichádzali návštevníci,“ uviedol pre SITA riaditeľ Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Peter Chudý.

Hoci jeden zo zámerov zákona je združiť a spojiť samosprávy a podnikateľov, len v širšom regióne Vysokých Tatier sa pripravuje založenie hneď štyroch oblastných organizácií cestovného ruchu. Chudý predpokladá, že už vo februári budúceho roku budú prvé oblastné organizácie fungovať.

Okrem samotnej oblastnej organizácie vo Vysokých Tatrách pripravujú samostatné združenia obce Štrba, Veľká Lomnica a Spišská Belá. Ďalšie tri až štyri organizácie by mali vzniknúť na Liptove, ďalšie dve sa pripravujú v Pieninách. Na strednom a dolnom Spiši sa pripravuje založenie ďalších organizácií. Primátori a starostovia podľa Chudého dospeli k tomu, že v úvodnej fáze by mali vzniknúť menšie organizácie.

„Nevylučuje to skutočnosť, že v priebehu dvoch-troch rokov, môžu tieto organizácie prirodzene splynúť do jednej oblastnej organizácie cestovného ruchu,“ uviedol Chudý. Napriek vzniku viacerých združení predstavitelia jednotlivých samospráv a organizácií podľa Chudého deklarovali, že výstupy z destinácie Vysoké Tatry budú spoločné. Dlhodobá vízia podľa Chudého je nárast návštevnosti Slovenska o 100 percent oproti súčasnosti.

Samotné mesto Poprad vstúpi do oblastnej organizácie Vysoké Tatry. Poslanci mestského zastupiteľstva už schválili nielen vstup, ale aj vklad mesta do novej organizácie vo výške 10-tisíc eur. Viac podľa primátora Antona Danka mesto na budúci rok do združenia nevloží, keďže v návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok je na podporu týchto organizácií len 2,5 mil. eur.

Mesto podľa primátora aj vzhľadom na neisté vyhliadky samosprávy v budúcom roku nebude dotovať podnikateľské subjekty združené v oblastnej organizácií. Nevylúčil však, že v budúcnosti sa môže príspevok zvýšiť. Za vstup mesta do oblastnej organizácie cestovného ruchu Vysoké Tatry hlasovali všetci poslanci.

Združenie cestovného ruchu Vysoké Tatry, ktoré v meste Vysoké Tatry funguje už približne 20 rokov, bude jedným zo zakladateľov novej oblastnej organizácie cestovného ruchu Vysoké Tatry. Členom Združenia je dnes okolo 100 zástupcov samosprávy a podnikateľských subjektov, prevažne z Vysokých Tatier. Združenie cestovného ruchu spolufinancuje mesto Vysoké Tatry a jednotliví členovia, o jeho ďalšej budúcnosti po vzniku oblastných organizácií cestovného ruchu v regióne je podľa Chudého ešte predčasné hovoriť.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM