Monika Vengrínová Rôzne

V Tatrách zasahovali desiatky záchranárov: Čo sa dialo?

Približne stovka záchranárov z celého Slovenska, ale i z Čiech, Poľska a Talianska zaplnila Vysoké Tatry. Prvú pomoc poskytovali na viacerých miestach, pri rôznych úrazoch, nehodách, či zdravotných problémoch.

Ilustračný obrázok k článku V Tatrách zasahovali desiatky záchranárov: Čo sa dialo?
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Osemnásť posádok Rýchlej zdravotníckej pomoci, osem posádok Rýchlej lekárskej pomoci a tridsaťdva operátorov Záchrannej zdravotnej služby zabojovalo v Tatrách o putovný pohár v najprestížnejšej a najstaršej záchranárskej súťaži na Slovensku s medzinárodnou účasťou.

Stanovištia v horskom prostredí

Súťaž je koncipovaná ako súťaž záchranárov pri riešení odborných úloh zameraných na neodkladnú zdravotnú prednemocničnú starostlivosť a zároveň aj odborné metodické cvičenie základných zložiek Integrovaného záchranného systému. Cieľom tak je preveriť teoretické znalosti a praktické zručnosti zdravotníckych posádok počas simulovaných zásahov v sťažených podmienkach, ako napr. nedostatok relevantných informácií, náročný terén, činnosť v tme, práca pod tlakom času, spolupráca pri zásahu, ako aj skvalitniť sústavné vzdelávanie záchranárov.

Tohtoročná Záchrana je výnimočná tým, že jej organizátorom sú víťazi minulého ročníka záchranári z Horskej záchrannej služby, ktorí jednotlivé stanovištia pripravili v horskom prostredí. Deväť denných úloh a dve nočné, ktoré posádky ešte len čakajú tak záchranári pre svojich kolegov pripravili napr. na Jakubkovej lúke, pri Studenovodských vodopádoch, či pri Rainerovej a Bilíkovej chate.

Zachraňovalo sa i v kameňolome či na salaši

Záchranári svoje schopnosti a zručnosti museli preukázať i v kameňolome, kde v sprievode horského záchranára liezli tzv. via ferratou, na konci ktorej sa nachádzala indícia v podobe fotografie, na základe ktorej museli správne určiť diagnózu. Potom sa pokračovalo v základnej resuscitácii, kde sa vyhodnocovala presnosť. „Na tomto stanovišti sme chceli záchranárom priblížiť horský terén, ten však zatiaľ všetky posádky zvládli pomerne dobre,“ objasnil počas dňa horský záchranár Michal Gerčák.

Veľmi atraktívna a pôsobivá bola i úloha priamo na salaši, kde mali záchranári pomôcť valachovi strácajúcemu vedomie. Tí mali zistiť, že valach je cukrovkár a po podaní cukru sa všetko upraví. Pri simulovanom páde kabínky lanovky si zase záchranári museli poradiť so zraneným a takisto nájsť „mŕtveho“, ktorý z lanovky vypadol. „V minulosti v reálnom živote k pádu kabínky nedošlo, ale stať sa to môže, preto záchranári musia riešiť aj takýto prípad,“ myslí si Milan Tomaškovič, vedúci daného stanovišťa.

Súťažili i operátori linky 155

„Jednotlivé úlohy sme pripravovali celý rok. Tematicky sa týkajú problémov, s ktorými sa môžeme stretnúť v horách. Sú medicínske i nemedicínske, zinscenované veľmi realisticky a autenticky. Celé to hodnotia lekári s rokmi praxe,“ uviedla Táňa Bulíková, hlavná rozhodkyňa Záchrany 2014.

Od minulého roka je záchranárska súťaž rozšírená aj o národnú súťaž operátorov linky 155 s názvom Srdce na linke, kde operátori v interiéri i exteriéri plnia úlohy súvisiace s výkonom ich bežnej činnosti pri príjme tiesňového volania na linku 155.

Záchrana 2014
39
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM