Pavol Krupka Kultúra

V Tatranskej galérii otvorili výstavu z diel rodiny Rudavských

Tatranská galéria v Poprade uviedla mimoriadny výstavný projekt. Tvoria ho diela štyroch členov rodiny Rudavských. Výstava je inšpirovaná výročím príchodu slovanských vierozvestov na naše územie. Štvrtková vernisáž bola obohatená umeleckým slovom Idy Rapaičovej a duchovnou zborovou hudbou.

Ilustračný obrázok k článku V Tatranskej galérii otvorili výstavu z diel rodiny Rudavských
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Otvorenie výstavy rodiny Rudavských pritiahlo pozornosť mnohých Popradčanov. Dôvodom sú nielen mená vystavujúcich umelcov, ktorých tvorba našla ohlas prakticky v celom kultúrnom svete, ale aj príležitosť. Výber ich diel je totiž inšpirovaný ohlasom a odkazom svätých Cyrila a Metoda, ku ktorým má náš národ blízky vzťah. Navyše, v tomto roku si celá kultúrna obec pripomína 1150. výročie ich misie.

Samotná výstava predstavuje rôzne umelecké žánre a obdobia tvorby Andreja Rudavského, Márie Rudavskej, Zuzany Graus Rudavskej a Ondreja Rudavského. Návštevníci uvidia ich plastiky z kovu, kameňa, keramiky a textílií, tkané tapisérie, maľby, kresby, zaujímavé objekty a animované filmy.

Prví traja menovaní umelci sa na vernisáži zúčastnili aj osobne. Prítomnosť Andreja Rudavského dodala podujatiu ešte jeden rozmer – v tomto roku majster oslávi osemdesiat rokov, a tak umelecký program vyznel tak trochu aj ako pocta jeho životu a dielu.

Bohatstvo ducha a jazyka, ktoré našim predkom priniesli vierozvestovia, pripomenuli verše z úst Idy Rapaičovej v staroslovienčine a duchovné piesne Metropolitného vzdelávacieho chóru zo Svidníka.

Viac sa dozviete z nášho videa a z fotogalérie. Vo videu budete počuť skladby Chvalite imja Hospodne a Starosloviensky Otčenáš.

Vernisáž v TG: Ohlas a odkaz sv. Cyrila a Metoda v tvorbe rodiny A. Rudavského
15
Galéria
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk
Vernisáž v TG: Ohlas a odkaz sv. Cyrila a Metoda v tvorbe rodiny A. Rudavského
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM