Pavol Krupka Kultúra

V Tatranskej galérii sa predstavia nové druhy umenia

Tatranská galéria v Poprade pripravila na túto jar už 16. ročník podujatia Hry s umením. Tentokrát sú jeho nosnými témami recyklácia, digitálna technika a inšpiratívne príklady využitia digitálneho i moderného technického odpadu. Predstavia sa umelci

Unikátnou a bezpochýb svetovou výstavou sa bude prezentovať významný americký predstaviteľ fusionartu Shalom Thomas Neuman. Jeho projekt „Talking at You 2012 – Amerika series“ je súborom hovoriacich tvárí, ľudských portrétov z rôzneho odpadu. Autor, pôsobiaci v New Yorku, sa zameriava na multidisciplinárne a multisensorické umenie a na vernisáž prizval aj svojich kolegov z rôznych kútov sveta.

Katedra úžitkového umenia VŠVU v Bratislave sa predstaví svojimi absolventmi a pedagógmi z ateliérov keramiky – MgA. Daniel Piršč, skla – Mgr. art. Patrik Illo a kovu a šperku – prof. akad. arch. Karol Weisslechner. V ich spoločnom projekte pod názvom „…nanovo ináč…“ sa cez svoje výtvarné médiá venujú procesu recyklácie surovín, materiálu ale aj historických predlôh.

Do tretice sa výstavou „material nature“ uvedie Annamária Mikulik s kolekciou umeleckého šperku. Druhotným využitím plastu, gumy a textilu transformuje matériu do rozličných rastlinných podôb, čím uzatvára pomyselný kruh materiál – recyklácia – príroda.

Uvedené tri výstavy piatich umelcov budú počas celého podujatia dopĺňané tradičnými workshopmi, performance a súťažnou prehliadkou mladých módnych dizajnérov – Módne inšpirácie 2012, vďaka čomu Elektráreň TG v Poprade aj v tomto roku ožije inovatívnym, netradičným a pútavým umením.

Vernisáž výstav v piatok 13. apríla o 17.00 hodine za účasti viacerých svetových umelcov a autorov bude obohatená o koncert kapely Badge (v zložení M. Lucký, F. Frešo, P. Szapu a J. Tvrdík), recyklujúcej hudbu 60. rokov.

Výstavy potrvajú do 24. júna.

Viac informácii sa dozviete na oficiálnej stránke TG v Poprade a v našej fotogalérii.

tg

HsU2012
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM