Peter Handzuš Rôzne

V Tatranskej Lomnici pribudla nová lanovka so zjazdovkou

Už tento piatok by sa mohlo na niektorých tatranských zjazdovkách lyžovať, v Tatranskej Lomnici je pripravená nová sedačková lanovka.

Je odpojiteľná, osemsedačková, s bublinami modrej farby. Prepravná kapacita lyžiarskeho strediska tak vzrastie o 2400 osôb za hodinu. Okrem toho sa rozšíria aj plochy na lyžovanie o 10 hektárov nových, technicky zasnežovaných zjazdoviek s dĺžkou 2,7 kilometra.

Nová lanovka, ktorá je súčasťou investičnej stratégie, je situovaná v dolnej časti strediska, v lokalite Buková hora. Prvýkrát spoločnosť Tatry mountain resorts (TMR), ktorá je prevádzkovateľom strediska, využíva dopravný systém talianskeho výrobcu Leitner. Celková výška investície predstavuje 7 miliónov eur. Údolná stanica lanovky je v nadmorskej výške cez 900 metrov v blízkosti záchytného parkoviska, horná stanica je vo výške 1040 metrov nad morom a jej šikmá dĺžka je 683 metrov.

Ide o druhú najkratšiu odpojiteľnú lanovku na Slovensku, pri rýchlosti päť metrov za sekundu by mal byť čas jazdy vyše dve minúty. Súčasťou novej lanovky je aj nová zjazdovka s technickým zasnežovaním. Vhodná bude najmä pre rodiny s deťmi, a to vďaka systému Kidstop, rodičia majú pri preprave detí o starosť menej. Špeciálny úchyt bráni totiž deťom v nekontrolovanom pohybe.

TASR informovala PR manažérka TMR Katarína Šarafínová.

Text + Foto: TASR

lanovka
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM