Slavo Petrus Iné športy

V Tatranskej Lomnici sa stretli špičkoví jazdci a kone: Konal sa tu Memoriál Ing. Žigmunda Bornemiszu

Po roku sa v uplynulý víkend najlepší jazdci a kone opäť stretli na kolbisku v Tatranskej Lomnici na Majstrovstvách východoslovenského regiónu seniorov v parkúrovom skákaní.

Ilustračný obrázok k článku V Tatranskej Lomnici sa stretli špičkoví jazdci a kone: Konal sa tu Memoriál Ing. Žigmunda Bornemiszu
Foto: Slavo Petrus / Zdroj: Dnes24.sk

Organizátor, Združenie pre zachovanie jazdeckého športu v Tatrách, Horse Area pripravil kvalitné preteky. Na Memoriáli Ing. Žigmunda Bornemiszu sa počas dvoch dní predstavilo vyše 120 súťažných dvojíc. V Tatranskej Lomnici sa špičkoví jazdci a kone. „Pretekári z východného Slovenska tvoria približne 70 percent reprezentácie Slovenska. Aj počas týchto majstrovstiev ukázali, že vo svojich jazdeckých kluboch pracujú na vysokej úrovni. Predstavili sa mladí jazdci a mladé kone, ale aj ich tréneri, skúsení chovatelia koní a vynikajúci jazdci – reprezentanti,“ povedal riaditeľ pretekov Peter Mikulášik.

Súťaž má z roka na rok stúpajúcu krivku kvality, čo sa organizácie podujatia týka. Svedčí o tom aj opätovné poverenie Združenia na zorganizovanie majstrovstiev východoslovenského regiónu. Okrem samotnej súťaže absolvovalo niekoľko súťažných dvojíc divácky atraktívny Skok mohutnosti. Išlo o vyraďovaciu súťaž v skoku, kde sa po každom kole zvyšovala výška prekážky o niekoľko centimetrov. Vo finále napokon zostali dvaja. V poslednom kole sa skákalo cez 180 cm prekážku a obidve dvojice ju bez problémov zvládli, takže Skok mohutnosti mal dvoch víťazov.

Kolbisko v Tatranskej Lomnici má trávnatý povrch, čo veľa jazdcom a koňom veľmi „nevonia“. Aký je súčasný trend v parkúrovom skákaní ozrejmil jeden z najskúsenejších Zdeno Kuchár z JK Slávia Sp. N. Ves: „Na takomto povrchu sa jazdilo pred 30 rokmi, preto je veľmi ťažké dostať kone na trávu. Tí, ktorí do Tatier prišli ukázali výbornú pripravenosť. Jazdci a kone nemajú trávnatý povrch radi a povedal by som, že ani nevedia na ňom jazdiť. Dnes sa jazdí prevažne na povrchu zo špeciálneho piesku a textílie.“ S textíliou nemôžu organizátori rátať ani v budúcnosti. Podľa riaditeľa pretekov Petra Mikulášika by bolo predsa nemysliteľné, aby sme do Tatranského národného parku vysypali umelú textíliu.

Memoriál Ing. Žigmunda Bornemiszu
3
Galéria
Foto: Slavo Petrus / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM