Peter Handzuš Rôzne

V utorok sa môžete stať astronómom či geofyzikom. Vedci sprístupnia pracoviská verejnosti

Astronomický ústav Slovenskej akadémie vied v Starej Lesnej vo Vysokých Tatrách pripravil na utorok 6. novembra Deň otvorených dverí. Pripravené sú od 9. hodiny každé dve hodiny prehliadky astronomických ďalekohľadov a od 9.30 h aj prednášky o zameraní a výsledkoch meraní AsÚ SAV.

Ilustračný obrázok k článku V utorok sa môžete stať astronómom či geofyzikom. Vedci sprístupnia pracoviská verejnosti

„Potom od 17. do 24. hodiny je pripravené sledovanie objektov nočnej oblohy prenosnými ďalekohľadmi,“ priblížil Drahomír Chochol z AsÚ SAV v Starej Lesnej. Deň otvorených dverí bude aj v Geofyzikálnom ústave SAV v Starej Lesnej, kde budú vstupy v hodinových intervaloch od 10.00 h do 18.00 h. Pripravená je prehliadka pracoviska s odborným výkladom, výstava historických meracích prístrojov, a tiež krátky film o práci pozorovateľa a meraniach na meteorologickej stanici.

„Okrem toho je pripravená prednáška o meteorologických observatóriách GFÚ SAV na Skalnatom Plese a v Starej Lesnej a doplnkovým programom bude prednáška na tému podľa záujmu a vekovej štruktúry záujemcov,“ dodal Chochol.

Na výber budú témy ako napr. výskumné aktivity GfÚ SAV v Tatrách, poznávajme atmosféru Zeme, klimatická zmena a obnoviteľné zdroje energie, klíma a počasie v našom okolí, či rizikové atmosférické zrážky v tatranskej oblasti a chemické interakcie vody v atmosfére a čistota ovzdušia. Odborníci sa budú venovať aj záhadám počasia.

„Okrem toho sa môžu návštevníci tešiť aj na premietanie krátkych filmov zo študentskej meteorologickej expedície z Tatranskej Lomnice na Skalnaté pleso a Lomnický štít,“ ozrejmil Chochol. Pripravili i Meteorologický deň spojený so žiackymi fyzikálnymi pokusmi na Gymnáziu T. Vansovej v Starej Ľubovni na tému Prejavy vetra na pevnine.

Foto:TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM