Peter Handzuš Rôzne

V Západných Tatrách sa zvýšilo lavínové nebezpečenstvo

Vo vysokohorskom teréne Západných Tatier sa od nadmorskej výšky 1700 m vytvorilo zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V ostatných slovenských pohoriach trvá mierne, 2. stupeň.

Nebezpečnú nestabilnú vrstvu predstavuje najmä snehová pokrývka tvorená novým snehom na tvrdom podklade v strmých žľaboch a terénnych nerovnostiach. Jej dodatočné zaťaženie môže zapríčiniť uvoľnenie lavíny. SLP HZS upozorňuje na zvýšenú pravdepodobnosť výskytu menších spontánnych lavín.
Dnes ráno bolo na horách polojasno až oblačno, na severe Tatier zamračené a slabé sneženie. Teplota vzduchu sa pohybovala od –18 do –6 stupňov Celzia. Fúkal iba slabý vietor severných smerov s rýchlosťou do 15 km/h, prípadne bolo úplné bezvetrie.
Počas uplynulých 24 hodín pripadlo do 10 cm snehu, za 3 dni miestami viac ako 30 cm. V žľaboch a rôznych terénnych nerovnostiach sa nachádzajú nestabilné snehové útvary, dosky a vankúše z previateho snehu. Celková výška veľmi nerovnomerne rozloženej snehovej pokrývky je naďalej podpriemerná.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM